Navigace: Vladimír Slavík > Závěrečný účet za rok 2018

Závěrečný účet za rok 2018

 

Je faktem, že občané Hrabové se příliš nezajímají o hospodaření s obecními penězi. Na  jednáních  zastupitelstva  jsou  diskuse na toto téma dost výjimečné.

  Je to možná dáno existujícím systémem, podle kterého jsou peníze jednotlivým obcím přidělovány „shora“, a to velmi složitým postupem, pro běžného občana těžko srozumitelným.  

Naši předkové byli chytřejší, mohlo se utratit pouze to, co se vybralo v samotné obci.  Státní a jiné dotace byly  výjimečné.  V určitém období  dokonce překročení schválených výdajů  hradili místní občané formou mimořádných daní. Tímto jednoduchým způsobem bylo  zajištěno hospodárné zacházení s obecními financemi.

Ne každý současný  občan nebo dokonce  zastupitel se zabývá  těmito problémy.

V moderní době je hlavním dokumentem o hospodaření obce  závěrečný účet.  Ten za rok 2018 byl v minulých dnech  zveřejněn  na úřední desce.

Po jeho prostudování musím vyslovit uznání paní Ing. Janě Ziobrové a všem dalším, kteří se na jeho zpracování  podíleli. Závěrečný účet MOb Hrabová  je  každým rokem propracovanější a přináší stále více  konkrétních  údajů.  Vzniká tak postupně přehled o struktuře  příjmů a výdajů, což ocení nejenom  někteří vnímavější občané, ale hlavně  ti, kteří se zabývají úvahami o dalším rozvoji obce včetně členů výborů a komisí.

  Žádný z okolních městských obvodů nezveřejnil tak podrobný  závěrečný účet. Dokonce ani žádné okolní městečko, srovnatelné svou velikostí s Hrabovou.  Svědčí o vzestupné úrovni  práce naší veřejné správy v oblasti informování občanů o důležitých záležitostech. 

 Závěrečný účet  za rok 2018 bude  projednávat naše zastupitelstvo na květnovém zasedání. Asi tam nevzniknou žádné zásadní připomínky. Bylo by  na místě u této příležitosti vyslovit uznání všem  těm, kteří  se na tvorbě ZÚ podíleli. Mohli se omezit (tak jako  ještě v nedávné  minulosti) pouze na několik základních údajů, ale neučinili tak.

Na závěr několik mých osobních  poznámek k hospodaření  Hrabové  v minulém roce.

V budově radnice se zřídily čtyři nové kanceláře za více jak 4 mil. Kč.  Nejsem zcela přesvědčen o nezbytnosti této investice. Ale respektuji  stanovisko tehdejších radních,  kteří  to považovali  za nezbytné.  Námitky neměli ani tehdejší členové finančního výboru.

Provoz místní správy si vyžádal  13 mil. Kč. Pokládám to za příliš vysoký výdaj, ale ani finanční ani kontrolní výbor proti tomu neprotestoval. Takže je  to asi v pořádku.

Zastupitelům na jejich odměnách bylo vyplaceno pouhých  1. 237 tis. Kč. Dlouhodobě jsem  přesvědčen, že zde šetříme na nepravém místě. Pokud si přejeme, aby  do zastupitelstva byly nominovány  a následně zvoleny všestranně  schopné a kvalifikované osoby, tak je musíme odpovídajícím způsobem odměnit. Ať se nám to líbí nebo nelíbí,  jinak to v současném světě nefunguje.

Bytový a nebytový fond. Kladný výsledek hospodaření ve výši  3 306 tis. Kč určitě zaujal členy  nynějšího finančního výboru a asi také členy nynější  bytové komise. Je nejvyšší čas zpracovat koncepci dalšího postupu v této oblasti.

Čas běží a již půl roku hospodaříme podle nového rozpočtu. Jako občan Hrabové očekávám, že se v tomto funkčním období podaří realizovat významné investice, a to  především novou   MŠ a přístavbu k radnici, která by sloužila jako  Kulturní dům.

Nejnovější informace budou asi poskytnuty na  květnovém jednání zastupitelstva.  Doufám, že pan starosta potěší  zastupitele  i přítomné občany příznivými zprávami.

23. 4. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma