Navigace: Vladimír Slavík > Životní prostředí v Hrabové - pokračování č. 2

Životní prostředí v Hrabové - pokračování č. 2

 

Odborníci na životní prostředí a kvalitu ovzduší existují nejen  ve Zdravotním ústavu (bývalá Krajská hygienická stanice), ale i na katedře ochrany životního prostředí  VŠB – TU.

Vedoucím  této katedry je doc.Ing. Petr Jančík. Nedávno zde vznikla velmi zajímavá publikace s názvem „Atlas ostravského ovzduší“ . Publikované závěry  jsou (alespoň pro mne) dost překvapivé.

Za nejvýznamnější škodlivinu ve zdejším ovzduší je považován polétavý prach v kategorii PM/10. Může ovlivňovat  onemocnění plic, negativně působí  na kardiovaskulární systém a  dýcháním vnáší do lidského organismu i další škodlivé látky včetně karcinogenního B(a)P.

Polétavý prach vzniká především v průmyslu. Dalšími zdroji jsou lokální topeniště a automobilová doprava. Ty jsou však ve srovnání s průmyslem méně významné. Detaily a důkazy  těchto zjištění si můžeme přečíst v uvedené publikaci na str. 20.

Hlavními  zdroji  polétavého prachu  na Ostravsku jsou hutní provozy podniku Arcelor Mittal v Kunčicích. Konkrétně koksovna, vysoké pece, ocelárna, slévárna, elektrárna a ohřívací pece válcoven. Méně významnější  v produkci  polétavého prachu jsou  ostatní průmyslové podniky na území  města. Tato fakta vyplývají z  grafů na str. 28 této publikace.

Zajímavé jsou i další údaje  na grafech a mapkách. Je z nich možno vyčíst, že nejhorší kvalita ovzduší je v okolí hutního závodu Arcelor Mittal, ve  Vítkovicích a ve střední části Ostravy  včetně Přívozu. Dobře jsou na tom okrajové městské obvody včetně Hrabové.

Nemohu zde nezmínit skutečnost, že za uplynulých téměř 30 let bylo vynaloženo na odprášení  jednotlivých provozů Arcelor Mittal  nemálo úsilí a financí. Ale je asi mimo současné technické možnosti odstranit zcela zde vznikající emise, škodící lidskému zdraví.  Možná si tuto skutečnost uvědomoval i původní majitel a byl to jeden z důvodu nedávného odprodeje této hutě novému majiteli. 

Z hlediska širších souvislostí a dlouhodobé perspektivy by bylo asi  pro obyvatelstvo  Ostravska prospěšné  ukončit  postupně provoz i v tomto podniku. Snad se o to postará  neúprosná „ruka trhu“, tedy  konkurence hutí, které mají příznivější podmínky pro svou existenci.

23. 7. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma