Navigace: Vladimír Slavík > Životní prostředí v Hrabové - názory pana starosty

Životní prostředí v Hrabové - názory pana starosty

 

V Hrabovských listech č. 4 jsem si přečetl názory významných občanů Hrabové na problematiku životního prostředí v naší obci. Většina z účastníků této ankety se soustředila pouze na kvalitu ovzduší.

Pan starosta se ve svém komentáři  zaměřil na výsledky  dlouhodobého měření, které v roce 2018 uskutečnil i v Hrabové Zdravotní ústav Ostrava. Měřící zařízení bylo umístěno  v blízkosti budovy  ZŠ.  Kompletní závěrečnou zprávu o  výsledcích  měření zveřejnil  14. 5. 2019 na  webu Hrabova.info  pan  R. Orkáč. Je to velice zajímavé čtení.

Podle naměřených hodnot jsme na tom s kvalitou ovzduší  v Hrabové poměrně dobře. Jediným problémem je zvýšený obsah benzo (a) pyrenu. Jeho zdrojem jsou  průmyslové podniky, zastaralá topeniště RD, výfukové plyny dopravních prostředků a v případě Ostravska i přeshraniční transport  těchto škodlivin z Polska.

Pan starosta pochválil úsilí současné vlády při  poskytování tzv. kotlíkových dotací přesto, že se netýkají Hrabové, která  je již mnoho let zcela plynofikována.  Jak potvrzují měření, nebezpečné škodliviny i z těchto lokálních topenišť se šíří na velké vzdálenosti.Takže svůj význam pro Hrabovou má i výměna kotlíků RD  v širokém okolí. 

U nás v Hrabové máme omezenou možnost, jak snižovat obsah této  a dalších škodlivin v ovzduší, a to pouze  redukcí  počtu aut, projíždějících přes  hustě zastavěná  území obce.

V této souvislosti jsem uvítal prohlášení pana starosty o připravovaném omezení těžké nákladní dopravy i po  jižní větvi Paskovské ulice, a to ihned po otevření Prodloužené Mostní.  

Samostatnou kapitolou této problematiky jsou tzv. zápachy a pachy. Jsou těžce měřitelné a neexistují z těchto důvodů ani příslušné technické normy  a přípustné limity.  V případě Hrabové  to jsou pachy, které čas od času unikaly  z provozovny firmy Brembo.   Pan starosta velmi přiléhavě označil tento druh zápachu jako „odér“. Z  jeho vět jsem usoudil, že se s uvedenou firmou intenzivně jedná o nápravě.  Konkrétně o změně technologie a o uzavření světlíků ve střeše této výrobní haly.

Takže závěrem. Kdo si pamatuje situaci za „bolševika“, ten  dovede ocenit současný stav. Stačí připomenout   následky spalování nekvalitního paliva nejenom v kotlích a kamnech  RD, ale i v kotelně na Šídlovci a  mraky kouře a prachu při severním a východním proudění vzduchu  z komínů VŽKG a NHKG.  Byla o tom i budovatelská píseň, začínající větou:  „V kouři a dýmu náš kraj je zahalen“.

 Pokud jde o pachy a zápachy,  tak jistě ještě žijí pamětníci  zápachu z vratimovské fabriky, z vývařovny živočišných zbytků pro krmení prasat v JZD nebo zápach, který následoval po vývozu kejdy na místní pole atd.  Važme si vice toho, co nyní máme a buďme soudnější v často až fanatické  a neobjektivní kritice současných poměrů.

17. 7. 2019    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma