Navigace: Vladimír Slavík > Informace, komunikace, "zpětná vazba" > 1.9.2020: Veřejný rozhlas-neřešitelný problém Hrabové

1.9.2020: Veřejný rozhlas-neřešitelný problém Hrabové

Veřejný rozhlas – neřešitelný problém Hrabové.

Porouchal se v březnu 2020, v době vrcholící krize s koronavirem. Dnes je začátek září  a rozhlas stále mlčí.

Asi skutečně již byla překročena životnost drátů, které vedou z rozhasové ústředny k jednotlivým reproduktorům.  Vinu za nedostatečnou údržbu jsem vytýkal panu tajemníkovi, který se tomuto obvinění vehementně bránil.

 Jeho hlavním argumentem bylo, že o nutnosti veřejného rozhlasu není přesvědčena ani zdejší samospráva obce.  A má asi pravdu. Několikrát  jsem o tom diskutoval s nynějšími zastupiteli R. Orkáčem a M. Slívou. Shodně preferovali SMS Info Kanál.  Starosta,  pan Igor Trávníček,  se k tomuto tématu nikdy nevyjadřoval. Asi to považoval ze zcela nepodstatné téma.

Svého času existovala v Hrabové  tzv. mediální komise.  Vznikla v březnu 2016 a zanikla v červenci 2018. Jejími členy byli J. Šumbera, A. Strnišťová, M. Slíva, P. Žižka, R. Orkáč. M. Houžvička. Za dobu její existence se uskutečnilo 12 jednání, ale nikdy nebyl na programu veřejný rozhlas! Takže i to je důkaz, že místní samospráva nejevila o rozhlas  přílišný zájem.

Pokud jde o mou osobu, tak veřejný rozhlas preferuji. I v době mobilů má své opodstatnění Ostatně, je  stále  v mnoha obcích  používán.

Uvedené situaci odpovídá i postup,  spojený  s obnovením provozu rozhlasu. V dubnu se tvrdilo, že je nezbytná výměna celé nadzemní kabeláže v délce několika km,  což by si vyžádalo vysoké náklady.  Příjemně mě překvapilo, že pan Šimíček ve své cenové nabídce z 11.5. 2020  požadoval za opravu rozhlasu  pouhých 50 tis. Kč. Jenomže pan Šimíček pak onemocněl a nemohl tuto zakázku realizovat. Následně se pan tajemník obrátil s prosbou na provedení opravy  rozhlasu na firmu Vantuch z Brušperka. Nabídka měla  být zpracována do 28.8. 2020 a realizace má být  uskutečněna do konce září 2020.

Má výtka směrem k panu tajemníkovi je následující: U vědomí určitého  významu veřejného rozhlasu bych péči o jeho údržbu nesvěřil panu Šimíčkovi z Klimkovic, ale  solidní  renomované firmě, kterých je v Ostravě několik.  Náklady na údržbu rozhlasu by mě příliš  nezajímaly, to je věc samosprávy.  Pokud je veřejný  rozhlas pro občany nezbytný, pak  to něco stojí.

Mám  u této příležitosti také  výtku k panu starostovi a k radním. Proč se jednoznačně nevyjádří k nutnosti a potřebnosti tohoto zařízení?  Tato „pštrosí“politika nikam nevede. Buď je rozhlas potřebný, nebo ne. Pokud je potřebný, pak se musí udržovat v provozuschopném stavu. Pokud potřebný není, pak se musí zrušit.

Pan tajemník mi  vytýká v této souvislosti  můj  údajný konzervatismus. Já to tak nevidím, souhlasí s jeho názorem, že doba s obecním  bubeníkem  je již dávno pryč. Ale jsem přesvědčen o tom, že obecní rozhlas má stále svůj význam.

Na příklad: chystám se navštívit obvodního doktora a nevím, jestli ordinuje. Byla různá omezení, vyvolaná koronavirem a je doba dovolených.  Proč by tuto  informaci nemohl zveřejnit právě obecní rozhlas? Abych nepodnikl zbytečně pro mě již velmi obtížnou cestu na Šídlovec a nazpět.

 Možná, že by v nynější době byly vítané i  aktuální informace o nastávajícím provozu školy, a to  v souvislosti s koronavirem. To nemluvím o propagaci různých akcí, pořádanými  zdejšími společenskými a jinými organizacemi, včetně těch samosprávných. Třeba pozvání občanů na zasedání zastupitelstvai prostřednictvím rozhlasu.

1.9.2020      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma