Navigace: Vladimír Slavík > Orgány samosprávy > Pilíky. 28. 3. 2014

Pilíky. 28. 3. 2014

Tato oblast Hrabové je hlavně v létě hojně využívána  turisty  a sportovními rybáři. Často je zde vidět i mládež na sedlech koní z nedalekých zařízení,  která se tomuto sportu dlouhodobě věnují.

             Jsou tu i místa se zajímavými výhledy, kde vpředu je vodní hladina a v pozadí Beskydy s krásně viditelnou Lysou horou.  Potkal jsem zde dokonce i malíře, kterého zdejší krajina zaujala k opakovaným návštěvám. Často se  objevují laduťě, hejna divokých kachen, volavky, ledňáčci a někteří další poměrně vzácní živočichové. Nádherné jsou i rozkvetlé lípy.

            Od Paskovské se lze k Pilíkům dostat jednak od zastávky autobusu Statek, jednak po Bělské kolem konírny p. Moudrého. Obě cesty se stýkají na křižovatce u sloupku s ukazatelem „K Pilíkům“

            Pokračuje se po komunikaci, která je od sousedního vodního kanálu oddělena zábradlím. Původně to byla silniční svodidla, která však dlouho neodolala zlodějům kovů. Majitel komunikace, OKD, však nevzdal svůj boj se zloději  a svodidla byla nahrazena proužky z vyřazených gumových transportérů.

            Povrch této komunikace je nezpevněný, nevhodný pro jízdu autem. Po levé straně je hluboký kanál, jehož stěny jsou vyloženy betonovými panely. Je to nebezpečná past pro srny, které se vyskytují v okolní krajině.  Majitel kanálu, OKD, se snaží různými zábranami znemožnit zvěři  přístup k tomuto nebezpečnému místu. Ne vždy se to podaří. Před nedávnem jsem byl náhodou v těchto místech v době, kdy se v kanále zoufale zmítala v kalné vodě topící se srnka. Zavolal jsem mobilem na příslušné číslo a čekal, co je bude dít. Hasiči přijeli během 30 minut a pomocí žebříku nebohé zvíře dopravili na břeh. Protože bylo poraněné, odvezli ho k ošetření. Měl jsem dobrý pocit nejen ze záchrany srny, ale i z perfektně fungujícího záchranného systému.

             Cesta vede dál kolem čerpací stanice a po krátkém stoupání se nám po levé straně objeví vodní plocha  Pilíků č 4 a 5. Obě nádrže slouží především jako zásoba vody pro uhelné prádlo bývalého Dolu Paskov.

             Mimo to jsou nádrže i rybářským revírem Českého rybářského svazu , spravovaným místní organizací v Paskově.

            A že je to revír u rybářů oblíbený, svědčí velké počty návštěvníků , kteří v letních měsících sedí  na břehu obou nádrží a trpělivě čekají na úlovek

             Z informačních tabulí se dozvíme, že  Pilíky jsou zařazeny mezi Evropsky významné lokality. Předmětem chránění je vzácná rybka hořavka duhová.

            Pilíky mají tu smůlu, že jsou v podstatě pouze technologickými zařízeními uhelného prádla  a úředně se jedná o dočisťovací nádrže pro odkaliště  NP1, umístěné jižně od Pilíků.

            Z odkaliště je  odtékající voda  čerpána do nádrže Pilík 4.  I když je značně znečištěná,  místním rybám to kupodivu příliš nevadí. Voda neosahuje škodlivé látky, zabarvení je způsobeno jemně rozemletou horninou.

             Částečně vyčištěná voda pak přetéká  do nádrže Pilík 5 a přepadem se dostane do potoka Ščučí.

            Vzpomínám si, že kdysi v územním plánu Hrabové bylo s vodními nádržemi počítáno jako s místem vodních sportů a rekreace. Byla to asi nereálná představa.

            Další přístupovou cestou k Pilíkům je komunikace od Místecké. Na začátku je mostek přes Ščučí a na ním začíná asi 100 m dlouhá cesta, plná děr a hrbolů. Nejvyšší čas na opravu má zmíněný mostek. Podemleté pilíře hrozí brzkým sesutím. Podle katastru nemovitostí je vlastníkem komunikace Město Ostrava.

             Speciálním problémem Pilíků je znečisťování některých ploch  odpady a řádění zlodějů kovů. Na prvém ze jmenovaných se podílí někteří rybáři, pro které hezké a příjemné prostředí je neznámou prioritou. Svou povinnost správce revíru při udržování pořádku zanedbává i místní organizace rybářů v Paskově.

            Zloději kovů již zlikvidovali můstek v zadní části nádrže Pilík 4 , zábradlí na přechodovém můstku mezi oběmi nádržemi, velkou část oplocení nádrže Pilík 3, desítky metrů dlouhé technologické potrubí na rekultivované části areálu a dokonce šoupátkový uzávěr čerpací stanice.

            Přes tyto problémy majitel areálu, OKD a.s.,  prozatím nepřikročil k opatřením, které by zamezily přístup veřejnosti do těchto prostor.

            Až jednou ukončí provoz uhelné prádlo a odstaví se čerpací stanice, nádrže se postupně vyprázdní. Dřívější přirozené přítoky někdejšího rybníka Pilík jsou již dávno nefunkční . A na tuto unikátní část Hrabové zůstanou jen vzpomínky.

28.3. V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma