Navigace: Vladimír Slavík > Orgány samosprávy > Senior roku 2018

Senior roku 2018

Součásti naší kultury  je i prokazování úcty příslušníkům starší generace. Obzvlášť těm, kteří  i  ve vyšším věku se podle svých možností  podílí  na různých veřejně prospěšných činnostech.

V Ostravě byli poprvé oceněni  tito aktivní spoluobčané staršího věku  v roce 2012. Tehdy zde vládla koalice ČSSD a ODS. Postupně se místní politický „guláš“ vařil z různých ingrediencí, ale anketa „Senior roku“ to přežila.

Takže se konala i v roce  2017. Jaké jsou výsledky?  Do ankety bylo přihlášeno 19 mimořádně aktivních lidí starších 65 let. Z těchto vybrala porota sedm.

Seniorkou roku 2017 byla vyhlášena Lenka Kocierzová ( 67), malířka, grafička, ilustrátorka a fotografka, rodačka z Vítkovic.  

Dále byli vyhlášeni a oceněni:

 Miroslav Hořínek (70), dlouholetý aktivista ze Staré Bělé. Organizátor sportovních, kulturních a společenských akcí v uvedené obci.

Ladislav Vonzino (80), dlouholetý zaměstnanec  NHKG. Stále ještě aktivní sportovec a turista, působí dodnes jako předseda klubu důchodců Arcelor Mittal Ostrava.

Antonín Blažek (89), učitel, stále aktivní v různých kulturních a sportovních činnostech.

Vlasta Maňásková (86), bývala učitelka speciální školy, napsala detektivku a divadelní hru a  uspořádala i  fotovýstavu  v Domově Sluníčko ve Vítkovicích.

Marie Viková (82), dlouholetá členka Divadla Petra Bezruče, hrála i ve filmech.

Miroslav Šmíd  (90), vystudoval VŠB, je držitelem  mnoha patentů, které se uplatnily na uhelných dolech jak v ČR tak v zahraničí.

V soutěži o nejúspěšnější í Klub seniorů  zvítězil klub z Plesné, který  byl založen již v roce 1977 a nyní má 75 členů.

Proč tomuto tématu věnuji pozornost i na stránkách Hrabovských novin?  Nepochybuji o tom, že i v Hrabové  žijí výjimeční  senioři, kteří si zaslouží, aby jejich aktivity byly oceněny i  zařazením mezi Seniory roku. Navrhovatelem by měl být pravděpodobně příslušný orgán samosprávy obce, tedy rada nebo zastupitelstvo. Doposud se tak nikdy nestalo.

Jelikož sledují dění nejen v Hrabové ale i v Ostravě, můj tip na Seniora roku 2018 by byl pan Karel Burda (78), dlouholetý ředitel  areálu Výstaviště.  Jeho zásluhou se stal Slezskoostravský hrad  jedním ze středisek místního turistického ruchu . Stejně jako Černá louka.

 K nyní připravované nepříliš odůvodněné  reorganizaci  společnosti Ostravské výstavy, které je Karel Burda dlouholetým ředitelem, prohlásil na posledním zastupitelstvu města Ostravy jmenovaný toto: Pane primátore, když říkáte  že jsem starý, tak možná že jsem starý, ale hlava mi myslí a jsem stále vizionář. Takže nechme roky bokem, já jsem dále ochoten pracovat pro město.

I když si velice vážím současného vedení Ostravy v čele s Tomášem Macurou za jeho aktivity vedoucí k prosperitě města, považuji nynější snahy o reorganizaci společnosti Ostravské výstavy na krok špatným směrem. Mimo jiné i  necitlivým  ke Karlovi Burdovi, který věnoval zájmům Ostravy svůj neobvyklý talent a svá nejlepší léta.

Možná je tento můj postoj ovlivněn  skutečností, že jmenovaný byl před mnoha lety můj kolega a spolupracovník v NHKG. Mezi ostatními techniky vynikal svými neobvyklými nápady při řešení neobvyklých situací a schopnostmi je realizovat. Určitě by si zasloužit lepší konec své profesní kariéry.

8. 12.  2017   V.S. 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma