Navigace: Vladimír Slavík > Orgány samosprávy > Úvahy o současnosti a budoucnosti Hrabové - kapitola 3

Úvahy o současnosti a budoucnosti Hrabové - kapitola 3

Letošní komunální volby.

Největším současným problémem samospráv je malý zájem veřejnosti o komunální záležitosti.   Projevuje se to mimo jiné i v nízkém počtu občanů, kteří se zúčastňují  komunálních voleb. Zatímco v Hrabové se v prvních volbách  po roce 1989 dostavilo k volebním urnám  cca 70% občanů, u posledních voleb to bylo pouhých  45%.

Byli jsme svědky toho, jak postupně se veřejná správa izolovala od  obyvatelstva, vytvořily se dva „tábory“  a styk mezi nimi byl minimální.  Každý si žil svým vlastním životem. Tzv. zpětná vazba mezi občany a radnicí  téměř neexistovala. Tento stav není dlouhodobě únosný, vede ke stagnaci a úpadku.

Toto nebezpečí si uvědomili někteří občané před posledními volbami v roce 2014 a pak nastaly  některé změny, které jsem popsal v minulé kapitole tohoto seriálu.

Nyní  jsme před dalšími komunálními volbami a máme možnost opět posunout  rozvoj Hrabové   dopředu.

Věřím, že to není  „boj s větrnými mlýny“, ale je zde reálná šance na úspěch. Přesvědčila mě o tom mimo jiné i nynější aktivita občanů Hrabové při budování přírodního  parku Hrabovjanka. Tedy v počtech nadšenců, kteří  se osobně do této akce zapojili.

Ale je zde jeden základní problém. Požadované změny nebude možné uskutečnit prostřednictvím dosavadních politických struktur. Míním tím ODS, ČSSD, KDU-ČSL a  KSČM. Jejich představitelé řídili Hrabovou  po mnoho let a výsledky nejsou příliš dobré. I při maximální  snaze  o objektivitu se  nemohu zbavit dojmu, že volitelná místa na kandidátkách uvedených stran jsou určena stále stejným lidem, kterým dosavadní  stagnace v podstatě  vyhovuje. Jsou velmi konzervativní a  obávají se rizik, spojenými s potřebnými změnami.

Je proto  nezbytné vytvořit nový volební subjekt, schopný nového pohledu na dnešek  a jeho potřeby.  

Mám na mysli především tyto tři potřeby:  Dobudovat potřebné objekty, nutné pro spokojený život zdejších obyvatel (Srdce Hrabové), zabránit přeměnu Hrabové v satelitní městečko a trpělivě vytvářet „sousedské vztahy“  zakládáním různých občanských iniciativ, spolků a dalších aktivit.

Ta posledně jmenovaná potřeba je asi nejdůležitější.  Vzorovým příkladem   je již existující spolek „Zelená Hrabová“, aktivity manželů Poláčkových, Klub českých velocipedistů, farma Duběnka.  Dlužíme ještě těm nejmladším dětskou organizaci typu  Skaut, těm sportovně založeným oddíl tenisu, ping- pongu, házené, volejbalu atd, důchodců kvalitní Klub důchodců, ženám jejich zájmovou organizaci, rybářům jejich místní organizaci. Pro všechny tyto aktivity je nutno trpělivě hledat ochotné občany s organizačními schopnostmi. Když jsou i jinde, proč ne v Hrabové.

14.5.2018   V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma