Navigace: Vladimír Slavík > Školství > 20.4.2021: O naší ZŠ

20.4.2021: O naší ZŠ

 

O naší škole

Hrabovská škola měla vždy velmi dobrou úroveň.  My starší to víme z vyprávění našich rodičů a z vlastní zkušenosti, ti mladší se o tom mohou dočíst v místní kronice.

 Pan nadučitel  František  Bartoník zde působil v letech 1883 – 1919 a zavedl účinné způsoby výchovy a výuky. Jeho zásluhou byla v roce 1905 postavena nová školní budova. Byl příkladně aktivní i v místním veřejném životě.  Svou činnost neomezoval pouze na Hrabovou a  a byl znám i v širokém okolí.

 Pan ředitel Bohumil Cigánek v letech 1949 – 1961 dovedl získat pro svou školu schopné kantory a  především  zásluhou jeho vytrvalosti a organizačních schopností byla v Hrabové postavena v letech 1955 – 57  budova dnešní ZŠ.  Myslím, že měla tehdy i v následujících letech velmi  dobrou úroveň.

V tyto dny  jsem si na internetu přečetl webové stránky naší  základní školy a byl jsem  jejich obsahem mile překvapen. Jelikož mám dostatek času, přečetl jsem vše od A až do Z, včetně výročních a inspekčních zpráv a zápisů ze zasedání školské rady SRPŠ a žákovského parlamentu.  Pak jsem  „navštívil“  webové stránky  ZŠ v Paskově, Vratimově,  v Ostravě – Jihu, Staré a Nové Bělé, Polance nad Odrou, Svinově a v Mor. Ostravě. 

Dospěl jsem z závěru, že se nemáme zač stydět. I z údajů na webových stránkách lze lecco vyčíst a udělat si úsudek o úrovni řízení školy, o výsledcích výchovného a vzdělávacího procesu, o iniciativě učitelů a  žáků. A také o rodičích žáků. Zde mě překvapila skutečnost, že po mnoha letech přestalo na naší škole působit Sdružení rodičů a přátel školy.

Úroveň školy je závislá  jak na učitelích tak na rodičích.  Vím to z vlastní zkušenosti. Základní školu jsem navštěvoval v letech 1941 – 1945  ve Staré Bělé a  patřil mezi nejlepší žáky.  Po přestupu  na gymnázium  jsem se propadl mezi ty průměrné. Mnozí mí noví spolužáci si již četli klasiky, já si četl dětské knížky. Mí  spolužáci hovořili správně česky, já jsem mluvil „po ostravsky“. Smáli se mi nejen děti, ale i profesoři. Někteří spolužáci navštěvovali s rodiči divadlo, koncerty a  výstavy, já  občas pouze kino.  Rozdíl mezi  městskými a vesnickými školami byl  tehdy značný.

Takže závěrem chci čtenáře Hrabovských novin ubezpečit, že úroveň naší základní školy je velmi dobrá. Svědčí o tom mimo jiné i počty žáků, přijatých  na střední školy s maturitou,  a také obsah  inspekčních  zpráv.  Ne každá škola má tak dobré hodnocení.

Podle mých  informací se naše škola úspěšně vyrovnává i se současnými komplikacemi, způsobenými koronavirovou epidemií.

Neumím si vysvětlit nezájem rodičů o pokračování činnosti Sdružení rodičů a přátel školy. A to v tak mimořádně složitém období. Doufám, že se to brzy napraví.

Obnova vyučování bude pro školu určitě velmi složitou  záležitostí a bude vyžadovat i maximální pomoc ze strany zřizovatele, ze strany městského obvodu.  A to nejenom pomoc materiální. Hodně bude záležet i na aktivitě zástupců městského obvodu, kteří působí ve školské radě. Žádoucí by byly i častější  informace o činnosti školy  na stránkách Hrabovských listů. A to nejen z pohledu pana ředitele, ale  i z pohledu učitelů, nepedagogického personálu  a i žáků. Článek paní učitelky Jany Slamiákové v posledním čísle HL je dobrým začátkem.

Pevně doufám, že naše škola si svou dobrou pověst udrží i v příštích letech.

20. 4. 2021      V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma