Navigace: Vladimír Slavík > Z historie Hrabové a okolních obcí > Komentář k Pamětní knize obce Hrabová - pokračování č. 6

Komentář k Pamětní knize obce Hrabová - pokračování č. 6

 

Podrobný popis lístkového systému, zapsaný do kroniky panem Zemanem je zřejmě výjimečný. V málokteré obci úředník z hospodářské sféry z doby Protektorátu měl možnost zapsat své vzpomínky a zkušenosti do místní kroniky.

Pro budoucí pokolení je zde zaznamenáno praktické fungování  tehdejší  přídělového  systému. Jeho účelem bylo nechat obyvatelstvu jen ty nejnutnější životní potřeby a vše ostatní uplatnit pro válečné potřeby Velkoněmecké říše.

Při svém líčení tehdejších událostí popisuje Josef Zeman i zánik samosprávy v r. 1941 a převedení Hrabové pod Magistrát města Ostravy, činnost místního konfidenta Karla Koždoně a další zajímavosti z tohoto období.

Za pozornost stojí poznámka Josefa Zemana na adresu těch tehdejších „elementů“, kteří pomýšleli na přestup k německému občanství. Věta „ Takové elementy se pak ukázaly po válce a zejména po únoru 1948.  Najednou každý z nich byl velký Čech a komunista“ zůstala v kronice po celé období budování socializmu.

V kronice je i podrobně popsána tragická událost z dubna 1945, kdy letoun Rudé armády vypustil bombu nad Paskovskou ulicí, určenou projíždějícímu automobilu wermachtu. Bomba zabila  malé dítě a 5 občanů z Vítkovic, kteří se vraceli domů.  Auto ujelo nepoškozené. Stalo se v blízkosti pomníku Frant. Janhuby, jedna střepina urazila roh podstavce (poškození je viditelné dodnes). Pomník tehdy měl stanoviště na druhé straně Paskovské ulice.

                        25. 8. 2015.  V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma