Navigace: Vladimír Slavík > Z historie Hrabové a okolních obcí > Komentář k Pamětní knize obce Hrabová - pokračování č. 7

Komentář k Pamětní knize obce Hrabová - pokračování č. 7

 

 V této části  kroniky je podrobně   popsáno období konce 2. sv. války a průběh osvobozovacích bojů  v květnu r.  1945.

V kronikářských zápisech bylo pak  souvisle pokračováno až od r. 1955. V tomto poválečném období byla velká pozornost na vesnicích ( a tedy i v Hrabové) věnována zemědělství. Stagnace zemědělství, způsobená válkou a poválečná preference průmyslu byly příčinou nedostatku potravin a velkého tlaku na zemědělce prostřednictvím vynucovaných povinných dodávek. Vzniklá situace byla navíc komplikována politickými tlaky na vstup zemědělců do tehdy málo produktivních  Jednotných zemědělských družstev (JZD).

Za pozornost stojí záznam o zahájení provozu autobusové linky z Hrabové do Vítkovic.  Kronikář celkem objektivně popisuje ne příliš velkou vstřícnost obyvatelstva k tehdejším orgánům veřejné správy, tzv. národním výborům. Na rozdíl od dneška byla však místní správa  velmi racionální: místní úřad tehdy  zaměstnával mimo tajemníka pouze 4 osoby přesto, že v Hrabové žilo přes 6.000 osob.  

Podrobně jsou popisovány potíže a překážky v souvislosti se stavbou nové základní školy na Šídlovci a obecního  vodovodu, končícího u fary. Ještě v r. 1955 neměly některé domky v Hrabové elektrický proud!

Již tehdy je řešila problematika cikánů. Na rozdíl od dneška jich tehdy  bydlelo v Hrabové podstatně více. Stejně jako nyní se zdůrazňovala nutnost výchovy mladé generace.

Ze společenských organizací se popisuje pouze činnost místních hasičů, ostatní organizace  byly asi  po skončené válce v útlumu. Nebo kronikář neměl dostatečné podklady. Kdož ví, jak to bylo.

 Podrobnosti o životě v Hrabové v  tomto období jsou uvedeny v opise kroniky v příslušné záložce.

  30.8. 2015.  V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma