Navigace: Vladimír Slavík > Hrabovské noviny > 29.7. 2023: Z archivu HN: Hrabová u Šumperka

29.7. 2023: Z archivu HN: Hrabová u Šumperka

Z archivu HN: Hrabová u Šumperka

Při prohlížení starších článků v Hrabovských novinách mne zaujal článek z 22.3. 2016 s názvem Hrabová u Šumperka. Obsahuje podnět  navázání družby s touto obcí. V následujících letech se má tehdejší vize uskutečnila. Možná, že si někteří rádi přečtou, co jsem o této družbě s naší jmenovkyní tehdy napsal.

Hrabová u Šumperka

Při četbě hrabovských kronik si nelze nevšimnout, jak byli naši předchůdci organizačně zdatní. Hned se organizoval zájezd tam či onam, hned  se konala přednáška nebo jiná aktivita na kterou byli zváni občané  z okolních obcí. To kdyby naši předkové věděli, že poměrně nedaleko je obec stejného názvu! Míním tím Hrabovou u Šumperka, asi 100 km západně od nás. Určitě by navázali spolupráci. Tato malebná obec má 640 obyvatel a podle informací z místních webových stránek si žije spokojeným životem. Mají tam lihovar, ZŠ i MŠ, Hasiče, Myslivecké sdružení, Seniorklub a pochopitelně i Fotbalový klub. Místní časopis vychází 4x ročně, v zastupitelstvu je  11 zastupitelů, starostou je pan Jiří Linhart. Na rozdíl od naší Hrabové mají tam na webových stránkách i videodeogalerii, na které je spousta nahrávek z různých veřejných akcí.  

Nyní se vrátím k začátku článku, kde jsem vyslovil domněnku, že naši předkové by tuto shodu náhod patřičně využili. Možná, že se této příležitosti chopí i někdo z naší současné generace. Při dnešních komunikačních možnostech to je velmi snadné. Stačí navázat přes počítač kontakt a ruka bude v rukávě.

Vidím to takto: Pozveme na návštěvu naší velké Hrabové spoluobčany z té menší Hrabové.  Zastupitelstvo, představitele jejich spolků a organizací (Senior klub,  ZŠ a MŠ, myslivce, hasiče, fotbalisty)  a také  zájemce z řad místních občanů. Autobus zaparkuje u sokolského hřiště, tam bude slavnostní uvítání, pak návštěva našeho kostelíka, po Domovské půjdeme představit sídliště Šídlovec, potom na oběd do Stodoly. Po obědě autobusem projedeme přes Průmyslovou zónu a skončíme opět na hřišti. Nevadí, když bude pršet, je tam přístřešek. O kulturní program se postará skupina Václava Fajfra, zastupitelé obou Hrabov i ostatní si mohou popovídat o svých starostech a radostech. Na občerstvení bude k dispozici zdejší pivo.

Taková akce potřebuje schopného organizátora. Já vidím v této  funkci jedině Mirka Houžvičku. V příštím  roce si to můžeme zopakovat návštěvou té menší Hrabové. Rád se zúčastním jako zástupce seniorů.

Je ještě i třetí Hrabová. Ta je daleko, až na Ukrajině. Je celosvětově známá tím, že  v její blízkosti  neznámí šílenci sestřelili vloni raketou země – vzduch pomocí systému BUK dopravní letadlo Boeing 777.  Možná, že se i s těmi našimi slovanskými bratry z ukrajinské Hrabové za cca 20 let naši potomci také setkají. Mimo jiné budou všichni vzpomínat na dávnou minulost, kdy se tam tvrdě bojovalo.

29. 7. 2023      V.S.

© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma