Navigace: Vladimír Slavík > Hrabovské noviny > 3.1.2020: Přání do roku 2020

3.1.2020: Přání do roku 2020

Přání do roku 2020

Hrabovské noviny se  zabývají  veřejnými záležitostmi  naší obce již  více jak  5 let. Za tu dobu jsem zveřejnil desítky článků o historii naší obce, o politickém vývoji  po roce 1989, o různých aktuálních událostech.

Velice často jsem se věnoval problematice zdejší samosprávy  a neskrýval i své kritické názory.

Vycházím z následující  jednoduché úvahy. Člověk ke své existenci potřebuje nejenom vlastní rodinu, ale i širší pospolitost. V dřívějších dobách to byl rod  nebo něco podobného. V dnešní  době to je obec. Obec  je základní organizační jednotkou, která zajišťuje fungování naší společnosti. 

U nás jich v současné době  existuje  6 240. Tolik je starostů, počet zastupitelů odhaduji na cca 80 tisíc.

Všichni jsou voleni  všemi občany na základě platného volebního zákona. Být zastupitelem je velká čest.  Ale nese s sebou i povinnosti a zodpovědnost.

Zde narážím na určitý problém, se kterým si neumím poradit. Současná generace (i ta starší) má solidní školní vzdělání  a uvědomuje si v systému zastupitelské demokracie význam tzv. zpětné vazby.

Tedy po zisku mandátu zastupitele povinnost  komunikace se svými voliči. Z neznámých důvodů to u nás nefunguje.

Konkrétně v Hrabové. Možnosti této komunikace prostřednictvím zdejších médií využívá ze zastupitelů pouze R. Orkáč,  M. Slíva,  M.Houžvička,  R. Gromnica, občas starosta  I. Trávníček a V. Kopitzová.  Ostatní  zastupitelé nemají potřebu komunikovat s veřejností.  

Vzniká otázka, proč  tomu tak je. Na ní nemám odpověď. V každém případě to odporuje principům  a potřebám zastupitelské demokracie. Možná to je i v rozporu se slibem těchto zastupitelů, který vykonali na začátku volebního období.

Takže hlavím úkolem Hrabovských novin v tomto roce bude se pokusit tento nedostatek ve fungování zastupitelské demokracie v Hrabové odstranit.

Mám i určitou představu, jak.  Vysvětlováním a trpělivým přesvědčováním jednotlivých zastupitelů o nutnosti a prospěšnosti této veřejné angažovanosti. Výsledky sdělím  v Hrabovských novinách na konci tohoto volebního období (pokud se toho dožiji).

3.1.2020      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma