Navigace: Vladimír Slavík > Budoucnost Hrabové

Budoucnost Hrabové

 

Navazuji tímto na články o budoucnosti Hrabové, které jsem zveřejnil na svém webu v březnu, dubnu a květnu letošního roku.  V dnešním článku se zaměřím na širší souvislosti.

Naše obec  byla od svého založení až do nedávné doby víceméně zemědělskou vesnicí. Významné bylo rybníkářství, které výrazně ovlivnilo život zdejších obyvatel po dobu více jak 300 let.

Nyní  na počátku 21. století máme jedinečnou a asi poslední příležitost výrazně ovlivnit další vývoj Hrabové. Buď zcela akceptujeme současné trendy nebo se pokusíme příští osudy Hrabové ovlivnit.

V prvém případě v průběhu dalších cca 20 let se Hrabová promění v příměstskou čtvrť, přeplněnou rodinnými domky. Vznikne tzv. městský satelit se všemi negativními dopady, popsanými v odborné literatuře.

Pokud se pokusíme ovlivnit další vývoj Hrabové, je nejvyšší čas konat. Prvním krokem musí být zpracování  fundované studie o dalším vývoji Hrabové.

Zpacovatel této studie bude vyžadovat  naši  základní  představu o budoucnosti  obce.  Formuloval bych ji takto: Vytvořit z Hrabové městskou čtvrť Ostravy, kterou zdejší občané budou považovat za svůj domov, a to se vším všudy. Nejenom místem k přespání, ale i místem, kde mohou kvalitně vychovávat své děti  a realizovat své přirození potřeby. Tím míním potřebu se také  sdružovat a provozovat své záliby a koníčky.

Od obecných úvah nyní přejdu do reality.

Především je nutno mít jasno o základní infrastruktuře. V dřívějších letech zemědělské obce typu Hrabové   měly své centrum s kostelem, hospodou a později i s potřebnou infrastrukturou. Bylo to místo, kde se občané scházeli a navzájem komunikovali.   Náznak o vytvoření tohoto centra byl i v územním plánu Hrabové z r. 1994. Poukazuje se zde na malý rozsah poskytovaných služeb, na nedostatečnou kapacitu pošty, tehdy se doporučovala dokonce  pojišťovna a úřadovna policie.

 Jaké jsou možnosti zřízení  přirozeného centra obce v současné době?  Nabízí se prostor mezi kostelíkem a radnicí. V eventuálním novém objektu by byla  pošta, zdravotnické středisko, prostory pro činnost různých kulturních a občanských  aktivit, dostatečně dimenzovaný prostor pro schůze občanů. A také  prostory pro aktivity mládeže,  žen a dětí, obřadní síň, fitcentrum, herny a kdoví,co ještě.  Možná i startovací byty pro mladá pokolení. A domov  pro místní seniory, kteří již nemohou samostatně existovat ve své původní domácnosti a nechtějí opustit Hrabovbou.Tak mě napadá: proč v Hrabové není dětská  organizace Skaut?  Kde by se asi scházeli?  

Druhou záležitostí je pokračování obce v zemědělské tradici. Ještě máme možnost uchovat pro budoucí pokolení, alespoň symbolicky, zbytky této tradice. Má představa je následující: obec naváže úzkou spolupráci s posledním výkonným zemědělcem a nabídne mu možnost vykonávat na území obce údržbu veřejných prostranství včetně sečení trávy, udržování pořádku, estetizaci, ošetřování stromů, zimní údržbu komunikací atd. Oplátkou bude obec  požadovat provozování zemědělské usedlosti se vším všudy, aby školní děti Hrabové měly možnost si prohlédnout na vlastní oči kravičku, prasátko, obilní a bramborové pole. Ve škole by si mohly děti pochutnávat na mléku od místních kraviček a možná i  ostatní občané prostřednictvím mlékomatů umístěných na vhodných místech v obci. Je to naprostá nereálná představa?

Třetí záležitosti je pokračování rybnikářské tradice. Poslední příležitostí je zachování vodních ploch Pilíků. V souvislosti s likvidací OKD hrozí jejich zánik. Jejich případné zachování je závislé na možnosti přirozeného napájení čerstvou vodou z okolních vodotečí. Kvalifikovanou odpověď na tuto otázku mohou poskytnout jedině odborníci z  Povodí Odry. Co brání našemu starostovi si vyžádat od Povodí Odry odborné stanovisko? Pokud bude kladné, nastanou složitá jednání s majitelem Pilíků a s úřady MS kraje a magistrátem města Ostravy s požadavkem zachovat tyto vodní plochy i pro naše potomky

Vše to závisí na kreativitě myšlení a na aktivitě našich zastupiteů. Jejich zodpovědnost je veliká, nechtěl bych být v jejich kůži.

25. 5. 2017   V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma