Navigace: Vladimír Slavík > Další události v Hrabové v r. 1954

Další události v Hrabové v r. 1954

 

Mimo zápisy z jednání tehdejší Obvodní rady  je zrojem informací  o životě v Hrabové i farní kronika římsko-katolické církve. Text jsem převzal ze záložky „Odkazy“ z webu Hrabova.info. Doufám, že mi to autor  této záložky pan Milan Slíva promine. Pokud ne, tak následující text ihned ze svých stránek odstraním.  Zajímavé jsou následující zprávy:

Oprava kostela. Uskutečnila se od 5. 4. do 14. 4.  1954. Krajský národní  výbor v Ostravě doporučil na tuto opravu pana Františka Trávníčka z Příbora. Přišli 3 zedníci a pracovali na opravě podezdívky pod dohledem Fr. Trávníčka.  Nepřinesli si žádné nářadí, všechno obstaral farář včetně  štěrku, cihel, cementu, vápna. Dělníci dostali na faře stravu i kuřivo.

 Dne 10. 4. požádal pan Trávníček zálohu 15 000 Kčs a následně 27. 4. dalších 15 000. Pan Trávníček byl několikkrát vyzván, aby práci dokončil, ale zůstalo jen u slibu. Když se pan Trávníček nehlásil, zašel farář na KNV. V srpnu se na KNV všichni sešli a pan Trávníček řekl: Se žádným farářem jsem neměl takových nepříjemností. Vy byste chtěl, abych Vám kostel zadarmo spravil! Nato mu farář odpověděl: Dovolte pane Trávníčku, myslím, že 30 000 Kčs v nových penězích není zadarmo.

Voda pro faru. V r. 1934 ja jaře prosil o povolení farář P. Horák o zavedení vody z obecní studny do farní budovy. Tehdejší obecní úřad s tím nesouhlasil a tvrdil, že se bude v krátké době zařizovat vodovod do celé vesnice. Později se zavedla voda do nové školy, pro faru voda nezbyla. Voda se vozila celých 20 let ručně. Nejhůř bylo v zimě, kdy studna zamrzla.

 Proto v r. 1954 se farář rozhodl, že na své náklady zavede do fary vodu. Vyžádal si povolení, aby mohl bráti vodu vodárničkou z obecní pumpy a povolení od ředitele školy p. B. Cigánka, aby mohlo býti vedeno potrubí přes školní dvůr a školní zahradu. Pak zakoupil farář vodárničku Darling, trubky a jiné k tomu potřebné věci. Všechno zařídil na své vlastní útraty. Práce na zavedení  vodovodu konal p. Klauda, Grygar, Velký, Brom a vedení elektrické Tomis a Mrkva z Vratimova.

Škoda, že čekal farář tak dlouho na vodovod obecní, mohl vše míti ještě za staré peníze a nemusel se tak zadlužit.

Zničení kříže. V hostinci u Chlupatých měli na stěně starý rodinný kříž, který tam visel přes 100 let. Našli se čtyři zvrhlíci a kříž ukradli, rozšlapali a rozlámali na usedlosti JZD p. Mojžíška.

Do této společnosti počítají lidé předsedu Obv. rady J. Vitoslavského, s. Konvičného, předsedu JZD Kanclíře a B. Vojvodíka, který sundal sv. kříž na popud jmenovaných. Tak vypadá kultura 20. století.

31. 5. 2017     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma