Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 13. 1. - středa 19. 1. 2022

Deník N: čtvrtek 13. 1. - středa 19. 1. 2022

 

Hlavní domácí události:  problematické financování volební kampaně hnutí STAN, rozhodnutí  poslance Farského k odjezdu na  studijní pobyt do USA, ptačí chřipka v západních Čechách, stoupající počet nakažených virem omikron, 53. výročí upálení  Jana Palacha, jmenování sedmi nových soudců prezidentem, povinné  testování zaměstnaců firem na koronovirus  a diskuse o  zavedení  povinného  očkování.  Nejvýznamější událostmi v zahraničí byl výbuch sopky v jižním Pacifiku, vojenské cvičení ruských a běloruských vojsk na ukrajinské hranici, jednání UCA a Ruska o snížení vojenského napětí  a zákaz účasti Džokoviče na tenisovém turnaji v Austrálii.

Čtvrtek 13. ledna:  jak se jednalo se o důvěře. Fialova vláda předstoupila před poslance. Jednání bylo dlouhé, jak se v poslední době zvykem.   Mlynář chtěl v čele policie známého. Prezidentův kancléř  Vratislav Mynář žádal po policejném prezidentovi odvolání šéfa  policie ve Zlíně. Na jeho místo chtěl dosadit svého známého.  Zklamal Jan Farský ty, kteří mu dali svůj slib? Má politik opustit poslanecké lavice a odjet studovat do zahraničí? Měl by před volbami oznámit, že se na to chystá?

Pátek-neděle 16. ledna:  Vědci proti vědcům. Pandemie covidu způsobila rozruch mezi vědci. Část z nich kritizuje oficiální stanoviska či postoj vlády. Desinformační média jim dávají obrovskou publicitu.   Proč velkým zemědělcům vadí nová podpora. Nové nastavení zemědělské podpory rozděluje velké a malé podniky. Vysvětlujeme důvody, proč se na budoucí podobě plateb nemohou  shodnout.   Proč se část expertů vydala proti proudu. Pozornost spojená s covidem vyvolala ve vědecké obci  rozkol. Odlišné názory získávají v dezinformačních médiích obrovskou publicitu.

Pondělí 17. ledna: Odpovědi, jak vyrovnat rozpočet, vláda nedává. Dokáže vláda vyrovnat rozpočet, když nechce zvyšovat daně? Rozebíráme body z programového prohlášení, které se týkají veřejných financí.  Těžký průběh omikronu může mít až 20 tisíc lidí. Vrchol vlny omikronu uvidíme zcela jistě tento týden, odezní nejpozději koncem února, říká Ladislav Dušek, šéf zdravotních statistiků.

Úterý 18. ledna:  Zeman: Zahraničí řeším jen s Fialou. Prezident Miloš Zeman hodlá řešit zahraniční politiku jen s premiérem Petrem Fialou. Ten reagoval, že ji bude řešit se všemi aktéry.   Klíčová volba pro pražskou TOP O9. Necelého tři čtvrtě roku před volbami se v Praze vedou vyjednávání o možných koalicích.  Hry za dveřmi, omikron v Pekingu. Politika „nulové tolerance“, lockdowny milionových měst, přesto to nestačilo. Tři týdny před olympiádou se omikron dostal i do Pekingu.

Středa 19. ledna: Opoziční jízda hnutí ANO. Babišovo hnutí se rychle přizpůsobilo opoziční roli. Popisujeme, jak se proměnila jeho marketingová strategie, kdo tvoří  tým, který za ní stojí, a čeho chce dosáhnout.   Brněnský patriot stvořil premiéra a myslí pár tahů dopředu. Bez Pavla Blažka  by nebyl Petr Fiala premiérem a Markéta Vaňková primátorkou Brna. Když hledáme nejvlivnějšího občanského demokrata v zemi, můžeme bez přehánění ukázat na Pavla Blažka.

22. 1. 2022      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma