Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 16.6. - středa 22.6. 2022

Deník N: čtvrtek 16.6. - středa 22.6. 2022

 

 Domácí sdělovací prostředky se převážně věnují  korupčnímu skandálu na pražském dopravním podniku, demisi ministra školství Gazdíka a  připravovaným vládním opatřením proti drahotě.

Čtvrtek 16. června: Policie obvinila Hlubočka z korupce. Náměstek pražského primátora Petr Hluboček (STAN), zlínský podnikatel Michal Redl a dalších 9 osob bylo obviněno  z přijímání úplatků. Od dob Petra Velikého Rusko předstírá, že se blíží Evropě. Ale ani pád monarchie žádnou změnu k lepšímu nepřinesl. Moc zůstala koncentrována jak v době Sovětského Svazu tak i v nynější době.    „Mučedník“ Andrej Babiš se vrhá do dalších bojů. Bude se dál soudit, že nebyl evidovaný spolupracovník StB. Nezdá se, že by mu jeho minulost u voličů škodila. Jeho hnutí Ano je stále u voličů na prvním místě.

Pátek- neděle 19. června: Není důvod odstoupit. Ministr Petr Gazdík nevidí ve schůzkách s obviněným Michalem  Redlem nic závadného. Stýkali se pouze občas na „společenské“ úrovni.    Středula už sbírá peníze na  prezidentskou  kampaň.  Vysokou částku mu poskytl bývalý ministr vnitra Martin Pecina. Svou podporu mu vyjádřil i prezident Zeman.   Portrét akademika Otty Wichterleho.  Seriál „Česká inteligence 20. století“ pokračuje portrétem  vynálezce silonu a kontaktních čoček.  Jeho pověst vynikajícího vědce ho chránila i v době normalizace. Byl jedním z autorů legendárních „2000 slov“. Tato výzva k větší občanské aktivitě iniciovala Pražské Jaro 1968 a byla později  normalizátory  nazvána „signálem ke kontrarevoluci“.     Ukrajině dochází munice. Zatímco Rusové střelí desetkrát, Ukrajinci jednou. Západ chystá ´další dodávky, ale zatím to nestačí.

Pondělí 20. června:  Ministr Gazdík rezignuje. Odchází kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem.    Bomba tikala, ale rázný krok nepřišel.  O možných problémech Petra Hlubočka se ve STAN mluvilo delší dobu, vedení však nemělo sílu jej sesadit z jeho funkce.   Česko získá plynovou bránu. Vláda je blíže ke snížení závislosti na ruském plynu. Stát získal kapacitu v plovoucích LNG terminálech.

Úterý 21. června: Ministr Válek žádá vládu o 1.4 miliardy. Stát loni zakoupil léky proti covidu, které se se nespotřebovaly. Tyto na současné varianty covidu nezabírají.  Starostům přišly od lidí kolem Redla miliony. Lobbista Michal Redr je obviněn v kauze korupce v pražském dopravním podniku.   Macron hledá pomoc pro vládu. Koalice francouzského prezidenta vyhrála volby, ale na vládní většinu to nestačí.    Finsko má tři problémy: Rusko, Rusko a Rusko.  Vstup Finska do NATO považuje Putin za přímé ohrožení Ruska a hrozí odvetnými kroky.

Středa 22. června:  Opoziční ANO ostřeluje Starosty. Zatčení  náměstka pražského primátora Hlubočka (STAN) otřáslo nejen pražskou radnicí, ale i vládou. Demisi podal ministr školství  Gazdík a opozice požaduje i demisi ministra vnitra  Víta Rakušana.  Vracejí se domů, válka neválka. Každý den překročí hranice směrem na Ukrajinu 30 – 40 tisíc lidí. Věří, že armáda udrží ukrajinské území a vše se navrátí do dřívějších poměrů. Nastává nová doba studené války a železné opony. Tomáš Pojar, poradce předsedy vlády,  nevidí budoucnost optimisticky.

25. 6. 2022     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma