Navigace: Vladimír Slavík > Denik N: čtvrtek 17.3. - středa 23.3. 2022

Denik N: čtvrtek 17.3. - středa 23.3. 2022

 

Mezi hlavní domácí události  patří zrušení  používání  roušek  mimo MHD, zdravotnická a sociální zaříjení, jednání vlády o opatřeních proti drahotě, cesta předsedy vlády  ke konzultacím do Kyjeva. V zahraničí je stále nejdůležitější událostí válka na Ukrajině.

Čtvrtek 17. března:  Byla to věc, která nám připadala správná. Premiér Fiala spolu se svými protějšky z Polska a Slovinska  vyrazili vlakem do Kyjeva na setkání s ukrajinským prezidentem.   Lžou, jako když tiskne.Většina ruských tiskových agentur zdůvodňuje  vojenskou operaci na Ukrajině  jako ochranu lidí, kteří již 8 let jsou vystaveni šikaně a genocidě ze strany kyjevského režimu a provedení „demilitarizace a denacifikace“ Ukrajiny.   Kníže Myškin by se v Rusku cítil jako idiot. Dostojevskij na Putina  nemůže, říkají tvůrci výjimečného nového českého filmu Idiot. Nevytvářejme v této napjaté době hon na čarodějnice, neostrakizujme ruské umění a ruskou literaturu.

Pátek – neděle 20. března: Dějiny Ukrajiny: 1500 let na křižovatce civilizací. Dnešní Ukrajině nelze rozumět, nevíme-li, co se tam odehrávalo v daleké i v blízké minulosti. Je to dlouhé a zašmodrchané vyprávění se jmény  Jaroslav Moudrý, Bohdan Chmelnyckij, Taras  Ševčenko, Kateřina Veliká,  Lenin, Stalin,  Trockij, Bandera,  Chruščov. 20 stránek o Ukrajině v deníku N.

Pondělí 21. března: Jak Putin provokuje NATO k jednotné reakci. Může nastat chvíle, kdy NATO spustí klíčový prvek své společné obrany, známý článek 5? A pokud ano, co se stane pak?    Dezinformátoři se osmělují, nabalují se na ně antivaxeři. Někdejší odpůrci protipandemických opatření  nyní zpochybňují českou pomoc ukrajinským uprchlíkům. Přibývá těch, kteří otevřeně podporují Moskvu.     Putinova osobní prohra se Zelenským. Myslel si, že vyděsí  NATO a Ukrajince. Pochopil, že Zelenský se nevzdá a snaží se přinutit Západ, aby ho přemluvili ke kompromisu.   Green Deal nekončí, naopak silně přitvrzuje. Evropská komise připravila směrnici, která může prověřit všechny  větší firmy a korporace, jestli neškodí životnímu prostředí nebo nepřispívají k porušování lidských práv.    Covid  je v Evropě opět na výrazném vzestupu. V řadě zemí zrychluje přibývání nových případů nákazy covidem 19.  Státy napříč Evropou  přitom ruší většinu protiepidemických opatření.

Úterý 22. března:  Co teď čeká Andreje Babiše? Bývalý premiér a někdejší manažerka Čapího hnízda nejspíš půjdou před soud za neoprávněné čerpání dotace z EU.    Prezident Zeman se vyslovil proti korespondenční volbě. Tvrdí, že lidé by měli volit ve  volební místnosti.    Kontroly prodejních cen pohonných hmot.  Provedené kontroly neprokázaly u  pump  neúměrnou  výši marží .   Město Mariupol drží Rusové v blokádě. Týrají jeho obyvatelstvo hladem, žízní a shazují na ně bomby.

Středa 23. března:  Kyjev a Moskva  jsou o kus blíže dohodě. Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina brzy do NATO nevstoupí , bude nutno změnit ústavu a toho cíle se vzdát a usilovat o neutralitu Ukrajiny. Nemíní se ale vzdát  Donbasu a Krymu.    Svědectví z Mariopolu. Mrtví končí v masových hrobech, neteče voda, není elektrický proud, nejsou potraviny a léky.  Lidé, kteří neutekli,  se schovávají ve sklepích.   Putin není car, Stalin ani Brežněv, i když by jimi byl rád.  Doba se změnila, změnili se i Rusové.  Zvykli si na konzumní vymoženosti  a nebudou ochotni se nich vzdát výměnou za  iluzorní naplnění starých velmocenských ambicí. Zašlou slávu bývalého „Sojuzu“ již nelze obnovit.

26. 3. 2022              V. S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma