Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 19.5. - středa 25.5. 2022

Deník N: čtvrtek 19.5. - středa 25.5. 2022

 

Události doma: Zdražování životních potřeb, připravované změny v sociálních dávkách, romští běženci z Ukrajiny obsadili Hlavní nádraží v Praze. Dominik Duka končí v čele arcibiskupství. Nahradí ho Jan Graubner.  Změna vedení ČNB.

Události v zahraničí: Válka na Ukrajině pokračuje, vstup do NATO plánuje Finsko a Švédsko.  

Čtvrtek 19. května: Koalice mění služební zákon. Navrhované změny mají zlepšit fungování státní správy. Nejdůležitější změnou je zavedení časově omezeného funkčního období.   Rusko si brousí zuby na Azov. Stovky bojovníků v ocelárně Azovstal pro nedostatek munice potravin a vody  se vzdaly. Rusko pro ně chystá jako na teroristy soudní řízení.

Pátek – neděle 22.5. 2022: Paralýzu sněmovny má řešit pracovní skupina. Chod sněmovny narušují opoziční obstrukce. Koalice chystá pracovní skupinu, která má vytvořit nová pravidla pro konstruktivní činnost Sněmovny.    Řada lidí s nádory nemá moderní léčbu. V Česku přibývá pacientů s rakovinou. Na preventivní prohlídky chodí jen 60 % lidí. Urychluje se recidiva onemocnění. V dostupnosti léčby jsou mezi jednotlivými regiony velké rozdíly.     Dějiny lidstva jako boj o kontrolu středu světa. Publikace historika P. Frankopana „Hedvábné stezky“ se zaměřuje na minulost i přítomnost Evropy, která  zachránila  civilizaci Západu.

Pondělí 23. května: Česko má šanci získat plyn přes Nizozemí. Ministr průmyslu a obchodu jedná s Nizozemskem, Německem a Polskem o pronájmu plovoucího terminálu pro přepravu zemního plynu. Nadějná jsou jednání s Nizozemskem. V další fázi se bude upřesňovat místo, odkud se plyn dopraví do Česka.

Úterý 24. května: Poslední měsíce na Hradě: Jaké má Zeman ještě trumfy? Jeho prezidenstský mandát se chýlí ke konci, ale stále má možnost ovlivňovat dění v Česku. Prokázal to jmenováním příštího guvernéra ČNB Aleše Michy. V jeho pravomoci je jmenování dalších členů této významné instituce. Také bude ještě rozhodovat o doplnění jednoho soudce Ústavního soudu, o novém náčelníkovi Generálního štábu České armády, o viceprezidentovi (viceprezidenta) NKÚ (Nejvyšší  kontrolní úřad.)

Středa 25. května: Ministr Gazdík odvolal šéfku Cermatu. Tento úřad mimo jiné rozhoduje o obsahu a o provádění maturitních zkoušek. Nový ministr školství zjistil v řízení  Cermatu závažné pochybnosti a odvolal Michaelu Kleňhovou z místa ředitelky.    Cesty nezávislosti na ruském plynu jsou tři. Žádná z nich nebude snadná. Nadějně se jeví plovoucí terminál v Nizozemsku. Problematické jsou dodávky plynu přes terminály v Německu a v Polsku.     S odsunem Němců šel Benešovi na ruku nejvíce Sovětský svaz.  Útok na Heydricha byl triumfem pro jednání s Anglií o zrušení platnosti mnichovských smluv. Podporovatelem Beneše byl v těchto záležitostech Sovětský svaz, který souhlasil i s poválečným  odsunem sudetských Němců.

Komentář HN: K propagování Deníku N na stránkách Hrabovských novin mám následující důvod.

Přináší objektivní  informace z oblasti domácí i zahraniční politiky, ekonomiky, a také z oblast domácího i zahraničního společenského, sportovního a  kulturního dění.

Doporučuji všem čtenářům Hrabovských novin si tento týdeník objednat buď v klasické nebo v  internetové podobě.  Publikované informace rozšíří Vaše vědomosti  o dění jak doma tak i v zahraničí.

28. 5. 2022     V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma