Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 20. 1. - středa 26. 1. 2022

Deník N: čtvrtek 20. 1. - středa 26. 1. 2022


 

Hlavními domácími událostmi byly přetrvávající  problémy s kolonavirem. Opět roste počet nakažených, pokračuje testování ve školách a nově bylo zahájeno testování ve firmách. Stále se diskutuje o povinném očkování. Zahraniční události:  pokračují jednání o snížení napětí na rusko – ukrajinské hranici.

Čtvrtek 20. ledna: Povinné očkování proti Covidu nebude. Vláda včera zrušila vyhlášku, která zaváděla povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a některé profesní skupiny včetně zdravotníků.  Úředníků je 78 tisíc. Výzkumníci think-tanku IDEA se podívali na reálná data o platech státních úředníků.  Co skrývá unikátní balík dat? Pravda o spolehlivosti testů. Tento týden se vrátilo povinné testování ve firmách. A společně s ním i otázka, nakolik jsou tyto testy spolehlivé.

Pátek – neděle 23. ledna:  V koalici Farského hodili přes palubu. Jan Farský na výzvu předsednictví STAN složil mandát. Co je Ukrajině třeba k obraně? Ukrajinská armáda se od roku 2014 změnila. Stačí to na to, aby dokázala odolat přesile?   Rusnok: Současný sociální stát s těmito příjmy neudržíme. Centrální banka nevylučuje, že Česko může zasáhnout až dvouciferná inflace.

Pondělí 24. ledna: Já prezidentem?  Andrej Babiš popisuje, jakým by byl prezidentem, jak to bylo se zprávou o Vrběticích a co se dělo na povolební schůzce s nemocným Zemanem.  Kdo je Karel Janeček a proč chce na Hrad? Matematik, miliardář a filantrop Karel Janeček ohlásil kandidaturu na prezidenta.

Úterý 25. ledna: Babiš posílá do výborů své exministry, šetří tím čas. Do výborů ve Sněmovně zamíří bývalí členové vlády. Exministryně Alena  Šilerová by chtěla do dvou výborů.  Pekingská blokáda by měla velké následky. Čína trestá Litvu za podporu Tchaj-wanu. Další na řadě může být Česká republika. Případná ekonomická blokáda se přitom nemusí dotknout pouze tuzemských exportérů do Číny. Do asijské země se tak například nedostanou ani výrobky s litevskými díly zkompletované v Německu.

Středa 26. ledna: Omikron je jako kouř, dostane se všude. Na omikronu je děsivé, že si opravdu najde všechny neočkované a oslabené lidi.   Šibenice u Sněmovny. Stovky lidí demonstrovaly proti pandemickému zákonu, pobouření vyvolala maketa šibenice.  Smlouva s USA hýbe Slovenskem. O obrannou dohodu se  Spojenými státy se přou prezidentka, vláda, opozice v parlamentu i občané. Chtějí na krvavou historii zapomenout.  Skutečné události temné historie Šumavy připomíná v novém detektivním románu Prameny Vltavy spisovatelka Petra Klabouchová.

29. 1. 2022     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma