Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 24.3. - středa 30.3. 2022

Deník N: čtvrtek 24.3. - středa 30.3. 2022

 

 Čtvrtek 24. března: Milionová odměna. Starosta Vlachovic-Vrbětic a europoslanec Stanislav Polčák měli dostat milionovou odměnu za dojednání odškodnění pro obce zasažené výbuchem muničního skladu.    Rusku chybí na bojišti to nejdůležitější. Postup armády Vladimíra Putina  na Ukrajině brzdí to, že Rusko na rozdíl od minulosti nemá dostatečné množství vojáků. Jaké jsou hlavní důvody? Mladých Rusů je málo a do armády nechtějí.    Národní divadlo zrušilo přípravy ruské opery. Jde o operu P.I.Čajkovského, jejíž děj oslavuje ruského cara a ruskou nadřazenost.

Pátek – neděle 27. března:  Česko bez ruského plynu. České úřady již začaly vyjednávat o alternativních dodávkách plynu. Jaké důsledky by měla úplná ztráta ruských fosilních paliv?    Co nám prozradil měsíc války a co nás čeká, až boje skončí. V Evropě zůstanou miliony lidí bez domova, bude menší úroda, bude draho a může přijít hlad. V Rusku zůstanou tisíce jaderných hlavic. Svět nebude bezpečnější. Naopak.    Ves Nikoly Šuhaje hostí tisíce uprchlíků. Karpatská ves Koločava se stala útočištěm pro mnoho lidí z ukrajinského vnitrozemí. Hned byly prázdné obchody, musely se zavést příděly, aby zbylo jídlo pro místní obyvatele.   Imigrantka, která  v  USA měnila dějiny. O její nemoci vědělo jen pár lidí v jejím okolí. Putina znala a varovala před ním. Madeleine Albrightová zemřela 23. března ve Waschingtonu, D.C.   Pracovitost nelze přisoudit lidské přirozenosti.  Problém je popsán v knize amerického antropologa Jamese Suzmana. Až pro zemědělce, na rozdíl od lovců,  začalo platit, že když bude více pracovat, bude se mít lépe.   Odříznutí od Ruska je na stole. Dá se to ustát. Špičky EU jednají o embargu na plyn a a ropu z Ruska. Evropská komise oznámila, že se chce ruských fosilních paliv zbavit co nejdříve.

Pondělí 28. března: Koho chtějí Češi za prezidenta. Průzkum veřejného mínění pro Deník N zjišťoval, co Češi očekávají od nového prezidenta. Vadí jim členství v KSČ nebo narození mimo republiku?    Schopnost zvládnout krize je u prezidenta zásadní.   Jaký druh míru si teď Putin může dovolit? Nově vytvořená území na východě Ukrajiny nebudou prosperovat. Rozpoutáním této války se Putin ukázal nejen jako zákeřný tyran, ale také jako pomýlený hlupák.

Úterý 29. března:  Jednat s Ruskem  je možné, až se zbaví Putina. Válka na Ukrajině může být podle Adama Michnika sebevraždou Ruska. Jednání by měla začít, až  se tamní elity zbaví Putina. Kompromis s ním není možný.     Fialova vláda oslavila sto let ve funkci. Vláda Petra Fialy si nemohla vybrat horší výchozí pozici. V zahraničních otázkách si ale vedla dobře.

 Středa 30. března: Senát se postavil proti vládě. Senátní komise včetně koaličních členů nesouhlasí s prodloužením nouzového stavu o dva měsíce. Jsou obavy z komplikací při uskutečňování kontrolní funkce Parlamentu.    Ukrajinské ženy a děti trápí  tíseň z odloučení. První šok z útěku mají za sebou. Teď začínají prožívat události, které předcházely jejich útěku. Rostou obavy o ty, kteří zůstali doma.    Román Zbabělci ukázal realitu až příliš pravdivě. Letos v lednu uplynulo deset let od smrti Josefa Škvoreckého.  Jeho slavný román opět vychází v tyto dny.

2. 4. 2022      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma