Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 27. 1. - středa 2. 2. 2022

Deník N: čtvrtek 27. 1. - středa 2. 2. 2022

 

 Hlavní domácí události:  Počet nakažených virem omikron dosáhl 30 tisíc. Průběh nemoci  je naštěstí mírný, počet pacientů v nemocnicích se nezvyšuje. Naočkováno je 63 % populace, zájem o očkování klesá. Ekonomika za loňský rok stoupla o 3,3 %. V minulém roce zemřelo 140 tis. obyvatel, nejvíce od 2. sv. války.  Nejvyšší správní soud zrušil povinnost prokazovat bezinfekčnost v pohostinství,  kultuře a  sportu.  Diskuse politiků a ekonomů o rostoucí inflaci. ČNB zvýšila  úrokovou sazbu.  Hlavní zahraniční události: trvá napětí mezi Ruskem a západními státy. V Pitsburgu se zřítil silniční most.  Maďarsko nepovolí vstup jednotkám NATO na své území. Diskuse o  olympijských hrách Peking 2022.

Čtvrtek 27. ledna:  Zákruty čínských elektroaut. Čína láme  rekordy v prodeji a exportu elektromobilů. Jenže na trati jsou překážky. A ceny letí vzhůru.

Pátek-neděle 28.-30. ledna:  Nebezpečné výzvy k násilí. Na sociálních sítích spolku, který organizoval demonstraci u Poslanecké sněmovny se objevily výzvy k „věšení“ poslanců. Část jejich autorů si za svými slovy stojí.  Slíbené daňové prázdniny pomohou jen zlomku rodin. Vláda Petra Fialy slíbila daňové prázdniny pro rodiny, plánované opatření se ale překrývá s již existující daňovou podporou rodin.   Rychlík Omikron s ohlášeným zpožděním přijel do Česka. Mírnější a nakažlivější covid tu je se vším všudy. Počet nových případů v Česku dosáhl rekordní úrovně, počet hospitalizovaných, pacientů na JIP a počet  úmrtí zatím neroste. Ještě ale nejsme úplně za vodou.

Pondělí 31. Ledna: Spirála obstrukcí ve sněmovně. Sněmovna má projednat návrh na zavedení korespondenční  volby a novelu pandemického zákona. Opozice to obstrukcemi zatím blokuje.   Rusko má sepsaný seznam hodnot. Ohroženo podle Kremlu není jen Rusko, ale i jeho hodnoty. Vláda vytáhla do boje proti západní dekadenci.   Almužna pro docenty a profesory. Díky vyšší minimální mzdě se hrubý plat kvalifikovaných odborníků na UK poprvé dostal nad 30 tisíc korun.

Úterý 1. února: Je čas odblokovat parlament. Opozice v čele s Okamurou ukázala, jak snadno může zablokovat Sněmovnu. Podle ústavního právníka to škodí všem, je proto třeba změnit jednací řád. Politici jsou proti.  Do rady VZP chtějí lidé z Julínkovy éry. Nové složení správní rady VZP ještě není schválené ale už vyvolává emoce. A nejen proto, že místopředsedou má být Miroslav Kalousek.   Argumenty o zdražování potravin kulhají. Nový ministr zemědělství Zdeněk Nekula řeší, jaký má Agrofert vliv ve státní správě. Někteří  lidé v řídících orgánech jednotlivých státních podniků už skončili.

Středa 2. února: Ještě dražší fotky Aleny Schillerové. Fotografové, kteří kvůli propagaci Aleny Schillerové zaměstnávalo ministerstvo financí, stáli podle Deníku N státní pokladnu víc peněz, než se dosud vědělo.   Policie žádá z Hradu další dokument. Kancelář prezidenta republiky skartovala tajnou zprávu o Vrběticích, kterou chtěli detektivové.   Církve jsou pro Čechy fuj, občas se jim ale hodí. Sčítání lidu ukázalo na odliv věřících od církví. Podle sociologa náboženství  Zdeňka R. Nešpora jde o reálný trend, nová čísla je však nutno brát s rezervou.

5. 2. 2022     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma