Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 3. 2. - středa 9. 2. 2022

Deník N: čtvrtek 3. 2. - středa 9. 2. 2022

 

Hlavní domácí události: Projednávání pandemického zákona ve Sněmovně. Očkovací centra pro nezájem omezují svůj provoz. Vláda připravuje nový rozpočet. Spor mezi Polskem a Českem o pokračování těžby na dole Turów ukončen dohodou. Zahraniční události: V Pekingu  byly zahájeny 24. zimní olympijské hry. Jednání v Moskvě a ve Washingtonu o vztazích mezi Ruskem a Ukrajinou. Chorvatsko se chystá na zavedení eura. V Rakousku zavedeno povinné očkování proti covidu.

Čtvrtek 3. února: Stát nesmí lidi do očkování nutit. Nejvyšší správní soud zrušil podmínku očkování a prodělané nemoci pro pobyt v restauracích či hotelích. Experti: Pandemický zákon má rizika. Poslanci v nekonečné debatě řeší pandemický zákon. Ústavní právníci mají k normě výhrady. Podnikatelé se neshodnou, co dál s EET. Část podnikatelů stále používá v tuto chvíli nepovinnou EET. Podnikatelské svazy se neshodují na tom, jestli a pro koho by měla dál pokračovat.

Pátek – neděle 6. února: Uvolnění opatření: Co se změní v ČR? Velká část protiepidemických opatření v Česku končí. Už od příští středy lidé nebudou potřebovat potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zůstanou nám jen roušky.  Za Turów má Česko dostat 45 milionů eur. Vláda schválila smlouvu s Polskem o dole Turów. Bod byl v utajeném režimu. Podle ekologů to je katastrofa. Rekordní počet olympioniků, medaile spíše překvapí. Největšími favoritkami na medaili jsou Ester Ledecká a Martina Sáblíková. Navíc mohou překvapit biatonisté. Poprvé jsou na olympiádě hokejistky a curlingový tým.   Jeskyně spojují. Umění z šera dávných věků.  Dvě aktuální výstavy tematizují pravěk a popularitu jeskyní v Česku. Výtvarník si v nich podává ruku s paleontologem a spereologem.

Pondělí 7. února: Hrad měl skartaci ohlásit ihned. Zpráva o Vrběticích byla údajně skartována omylem. Z kanceláře prezidenta republiky to bylo ohlášeno Národnímu bezpečnostnímu úřadu  s dvouměsíčním zpožděním. Překážka našeho předsednictví EU: stará i dnešní vláda.  Česko se ujme předsednictví s nemalou politickou zátěží. Babišův kabinet vytvořil v Evropě negativní obraz země a zcela ignoroval přípravy. Nejsilnější strana koalice má zase silné protiunijní křídlo.   České nízké výplaty jsou anomálie. Mzdy v Česku zaostávaly, říká ekonom Jan Švejnar. Místní podniky si podle něj stěžují na nedostatek pracovní síly, ale zároveň nezvyšují reálné mzdy.   Vše začal blok od SPD. Přijde zmrzení, či změna? Jednání Sněmovny opět poznamenaly obstrukce. Kvůli blokování ze strany SPD se výrazně protáhlo jednání. Předloha přes snahu SPD prošla.   Poezie, která na nás něco ví. Básník Jan Skácel se narodil před sto lety. „Vyvolává v nás něco prvotního“ říká vědec Jiří Trávníček.

Úterý 8. února: Sedm krizí, které na Česko čekají. Pandemie snad v dohledné době skončí. Česko bude muset řešit sedm závažných problémů.   Babiš chce být prezidentem, aby neskončil ve vězení. Jakou motivaci mají kandidáti na prezidenta? „My děláme pořád stejnou chybu, že na prezidenta nominujeme vyhraněné politické osobnosti,“ říká marketingový expert.

Středa 9. února: Pandemický zákon má v Senátu odpůrce. Zákon prošel Sněmovnou, teď jej musí schválit horní komora. I někteří senátoři z různých vládních stran avizují, že jej nepodpoří. Šest hodin v Kremlu. Marcon navrhl Putinovi „novou architekturu evropské bezpečnosti“. Není zatím jasné jakou. Putin prohlásil, že pokud bude Ukrajina v NATO a bude mít snahu vojensky osvobodit Krym, vypukne válka, ve které nebude vítězů.  Vločky z vody a elektřiny. Letošní zimní olympiáda  je první v historii, na níž se lyžařské discipliny provozují výhradně na umělém sněhu. Třetí zlato pro Ledeckou. Deklasovala soupeřky. Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu na snowboardu v Pekingu potvrdila roli favoritky a získala zlatou medaili.

12. 2. 2022          V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma