Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 7. 4. - středa 13. 4. 2022

Deník N: čtvrtek 7. 4. - středa 13. 4. 2022

 

Válka  na Ukrajině je stále středem pozornosti sdělovacích prostředků.  Ale objevují se  i další témata, především  rostoucí ceny potravin, pohonných hmot a energií. Ve složité situaci je vláda, která stále zdůrazňuje svou rozpočtovou zodpovědnost a  brání se zvyšování daní. Koronavirus je nadále na ústupu, roušky jsou již povinné pouze ve zdravotnických a sociálních zařízeních, a  také v lékárnách.

Čtvrtek 7. dubna: Tanky pro Ukrajinu nás dostaly do světových médií. Česko je první západní zemí, která ukrajinské armádě posílá tanky. Jde o tanky T-72 v modernizované verzi. Také se jedná o možnosti oprav tanků,  poškozených v boji.    Motol nakupuje „z ruky“ za desítky milionů korun. O zakázky vůbec  nesoutěží, chová se nehospodárně. Nemocnice pochybení odmítá.    Další a další mrtví. Buča vydává otřesná svědectví. Reportéři Deníku N zachytili svědectví pozůstalých a místních obyvatel.

Pátek - neděle 10. dubna:  Velký seriál o české inteligenci 20. století.  Pavel Kosatík představuje sto osobností, které svým dílem měnily věci veřejné v naší zemi.     Fialova vláda obrátila. Pomoc bude i plošná. Vláda rozhodla o prvním plošném opatření. Snížila spotřební daň na pohonné hmoty. Dříve takové řešení odmítala.    Jak pomoci Ukrajincům, ale nenaštvat místní.  Obce se snaží začlenit uprchlíky do normálního života, zajistit jim bydlení, práci, zdravotní péči a dětem školní vzdělání. Náklady  na to jsou vysoké, a z velké části je hradí města.    Rusko a Ukrajina po válce. Ústupky Ukrajiny budou,  a současný kremelský režim  posílí.  Ukrajina po válce bude rozbitá a zmrzačená, pravděpodobně bez dalších částí svého území.    Filozofka Jiřina Popelová (1904 – 1985). Seriál Česká inteligence 20. století začíná. 

Pondělí 11. dubna:  Chci mluvit o americké základně v ČR. Ministryně obrany Jana Černochová   bude po Velikonocích jednat v USA o této možnosti.    Nejvyšší soud v USA má první černošskou soudkyni. Kromě rozsáhlé soudní praxe má i dva tituly z Harvardu.    Ukrajinská pšenice chybět nebude.  České republice ani Evropské unii nedostatek jídla  z důvodu ruské invaze na Ukrajinu nehrozí. Promítne se však do zvýšení cen potravin.

Úterý 12. dubna:  Ruská válečná kořist. Ruští vojáci okrádají oběti a obrovské balíky s ukradenými věcmi se snaží odeslat domů. Jsou to i televizory, kávovary a části klimatizace.    Bitva o Elysejský palác bude těsná.  První kolo  francouzských prezidentských voleb  dopadlo podle očekávání.  Marcon získal 28 %, Le Penová 23 %. Druhé kolo, které se uskuteční  24. dubna,  bude dramatické.  

Středa 13. dubna:  Konec  ruského uhlí v Evropě.  Evropská unie se rozhodla odstříhnout od dodávek ruského uhlí.  Analyzujeme, co to bude stát a jak to zasáhne Putinův režim.   Lékaři často nemohou brát děti z Ukrajiny. Do Česka přišlo asi sto tisíc dětí z Ukrajiny. Pediatrů je však málo, mnozí navíc míří do důchodu.    Co bude znamenat embargo na uhlí.  Smlouvy jsou většinou dlouhodobé. Za dřívější výpovědi hrozí vysoké pokuty. Rusové snadno najdou jiné trhy.

16. 4. 2022     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma