Navigace: Vladimír Slavík > Deník N: čtvrtek 9.6. - středa 15.6. 2022

Deník N: čtvrtek 9.6. - středa 15.6. 2022

 

Ve sdělovacích prostředcích se řeší stále rostoucí zdražování různého zboží a služeb. Postupně roste cena chleba, mléka, masa. Cena  benzínu je již 45 Kč/ litr.  Intenzivně se doplňují zásobníky se zemním plynem. Jsou velké obavy z letošní zimy. V důsledku nedostatku plynu hrozí nebezpečí omezení průmyslu a růst nezaměstnanosti.

Čtvrtek 9. června:  Změna ve vedení České národní banky. Končí převaha jestřábů prosazujících růst úrokových sazeb. Od července se stane guvernérem Aleš Michl, do vedení  ČNB se vrací Eva Zamrazilová a Jan Frait.  Ohrožení ukrajinští delfíni.  Z oděsského delfinária byli tito kytovci evakuováni do Charkova. Tam je stresuje ruské dělostřelectvo.  Zvířata jsou naštvaná, mají špatnou náladu, nekomunikují s lidmi.   Musel jsem poopravit Mánesovy chyby. Autor kopie kalendária na staroměstském orloji  v Praze Stanislav Jirčík obhajuje svou práci a odmítá kritiku odborníků i veřejnosti.

Pátek – neděle 12. června: Šance na zlom ve válce. Přibývá zpráv, že by v létě mohl přijít ukrajinský protiútok.   Neslibovat lidem konec pandemie.  Vláda připravuje kampaň na další vlnu očkování, která započne v srpnu.  Budou to televizní a rozhlasové spoty.   Francii trápí externí sucho. Čtvrtá největší obilnice světa má obavu o letošní úrodu. Pro zemědělce se chystá  mimořádná dotace 400 mil. eur. Tvůrkyně svého osudu. V dnešním seriálu „Česká inteligence 20. století“připomíná publicista a spisovatel Karel Kosatík českou  herečku a spisovatelku Olgu Scheinpflugovou, respektovanou osobnost a manželku Karla Čapka.

Pondělí 13. června: Jak Mynář a Nejedlý řeší  na Hradě byznys. Zatímco prezident tráví většinu času v Lánech, jeho spolupracovníci přijímají na Hradě své obchodní partnery nebo vlivné podnikatele.    Paměť národa stále živá.  Ostravská spisovatelka Scarlett Wilková popsala příběh řeckých uprchlíků, kteří  utekli v roce 1948 před řeckou občanskou válkou do tehdejšího Československa. Kniha má název Až uvidíš moře.

Úterý 14. června: Pojďme zvolit důstojného prezidenta.  Příští prezident nesmí být populista. Premiér Fiala odmítá snížit v reakci na problematické aktivity Mynáře a Nejedlého rozpočet Hradu.     Macron válčí o vládu s levicí. V prvním  kole francouzských parlamentních voleb zvítězila  Marconova  Koalice velmi  těsně nad levicí.  Koncept východní Evropy je překonaný a urážlivý. Osud Ukrajiny ukazuje, jak škodlivá je nevzdělanost a předsudky Západu.  Komunismus neměl všude stejnou podobu, jednotlivé země se od sebe lišily svou historii a kulturou.     Spojené státy jsou nemocné. USA se potýkají se zastaralým ústavním a politickým systémem, který nahromaděné společenské problémy stále více konzervuje a který už svojí podstatou spíše přispívá k hluboké polarizaci země, než aby ji pomáhal překonávat.

Středa 15. června:  Uchazeči o Hrad volí odlišné strategie.   Do volby prezidenta zbývá přibližně sedm  měsíců. Ne každý z uchazečů  svůj zájem o tuto funkci  již oficiálně ohlásil. Na sběr podpisů je již nejvyšší čas. Očekává se kanditatura Andeje Babiše, Petra Pavla, Josefa Středuly a Danuše Nerudová. Svého kandidáta  (kandidátku) má v úmyslu vyhlásit i vládní koalice.   Výuka budoucnosti.  Ministerstvo školství připravuje velké změny pro základní školy.  Preferovány budou ne znalosti, ale dovednosti.

18. 6. 2022     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma