Navigace: Vladimír Slavík > Diskuse na zastupitelstvu města Ostravy 29. 1. 2020

Diskuse na zastupitelstvu města Ostravy 29. 1. 2020

 

Na  připomínku zastupitele V.  Kubína o nesmyslnosti zpoplatnění tzv. dálnice  z Ostravy do Frýdku Místku  odpověděl primátor Tomáš Macura takto (zkráceně):

„ Nedávno jsem o tom jednal  za přítomnosti náměstka MS kraje Unucky s ministrem dopravy panem Kremlíkem.  Další jednání bude na jaře a věřím, že se podaří tento problém vyřešit a zpoplatnění bude v roce 2021 zrušeno“.

Pan Kremlík již však není ministrem, a jeho nástupce, "dvojministr" Karel Havlíček, má určitě úplné jiné starosti.

Nemohu zde nepřipomenout mou  nedávnou diskusi o této záležitosti s panem Jakubem Unuckou, náměstkem hejtmana MS kraje pro dopravu.  Sdělil jsem mu, že podle mého názoru jde o peníze.

Na jedné straně je zde „chudobný“ stát s deficitním rozpočtem, na straně druhé bohaté kraje a obce, které mají na svých kontech značné finanční přebytky.

Ministerstvo dopravy požaduje, aby se kraje a obce finančně podílely alespoň na údržbě dálnic.  Kraje a města to odmítají.  V této diskusi pan Unucka prohlásil, že MS kraj neposkytne pro tyto účely ani korunu!  Nelze se pak divit neochotě státu  v záležitosti  zrušení zpoplatnění příměstských částí dálnic, včetně těch 12-ti kilometrů do Frýdku Místku. Každá koruna je dobrá.  

Na tyto  zákulisní šarvátky mezi státem a kraji doplácí místní obyvatelstvo, bydlící v okolí  vedlejších komunikací, vedoucích  souběžně s dálnicemi. Taková jsou fakta.

12. 2. 2020    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma