Navigace: Vladimír Slavík > Hluk kolem Místecké ulice

Hluk kolem Místecké ulice

 

Nadměrná hlučnost poškozuje lidské zdraví.  Vzniká i provozem motorových vozidel. Účinným řešením jsou protihlukové stěny. Někteří občané Hrabové požadují jejich instalaci kolem dálnice D 56 v úseku od  zastávky MHD  Hrabůvka – Benzina po sjezd na ulici Paskovskou tak, aby chránila před hlukem obyvatelstvo sídliště  Šídlovce.

Protihlukové stěny jsou drahé a jejich stavba musí být doporučena Krajskou hygienickou stanicí, která provede měření hlučnosti.  Musí se určit  místa, kde se předpokládá  vysoká hladina hluku,  čas, časová délka měření i roční období měření. Jde o odbornou činnost, kterou mohou kvalifikovaně vykonat jen pracovníci příslušné hygienické stanice. V případě překročení povolených hodnot hluku pak musí realizovat  správce komunikace, v našem případě ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic), protihluková opatření.

Na webu Hrabova.info je na příslušném štítku zveřejněna korespondence ve věci stavby požadovaných protihlukových stěn. Na začátku je dopis od nejmenované občanky Hrabové, zaslaný v roce 2019  zastupiteli Ing. Orkáči. Ptala se, jestli by nebylo možné změřit vlastními silami hluk v okolí Místecké ulice a navrhnout ŘDS místa pro protihlukové stěny.

Ing. Orkáč nelenil, a následně rozvinul korespondenci, do které se postupně zapojil starosta Trávníček, tajemník Socha, místostarostka Kopitzová, Radim Balcar z ŘDS Ostrava, náměstek hejtmana MS kraje pan Unucka a další. Nenašel jsem však podrobnější korespondenci s tím rozhodujícím místem, s Krajskou hygienickou stanicí. Že bych to přehlédl?  

Předpokládám, že v případě oficiální žádosti starosty MOb Hrabová, opatřené patřičným zdůvodněním, musí KHS konat. Pravděpodobně v odpovědi by bylo sděleno, že měření se může uskutečnit až po ukončení všech dopravních omezení, která momentálně způsobuje oprava mostu u sjezdu na Paskovskou ulici. Možná i oznámení o termínu měření. Nepředpokládám, že se  bude požadovat určení místa měření, to je v kompetenci KHS.

Mám zde následující otázku: Zaslal pan starosta Igor Trávníček tuto žádost na KHS? Když ano, proč odpověď nezveřejnil? Třeba v Hrabovských listech.  Aktivity Ing. Orkáče nepřinesly prozatím žádný konkrétní výsledek.  Doufám, že nový starosta si s touto záležitostí rychle poradí.

1.10. 2022

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma