Navigace: Vladimír Slavík > Hodnocení roku 2019

Hodnocení roku 2019

 

Je za námi první rok po posledních komunálních volbách. Pro připomenutí vyhrála v nich opakovaně zdejší  ODS.  Na rozdíl od dřívějších dob však politické strany ztrácí na svém významu a v praktickém  životě obcí se  prosazují  stále výrazněji  jednotlivé osobnosti.  

Z pohledu staršího místního občana hodnotím uplynulý rok z hlediska rozvoje obce celkem příznivě. Míním tím  úroveň zdejší infrastruktury, celkový  vzhled obce, kvalitu místního školství, péči o životní prostředí, bezpečnost občanů. V tom dnešním komplikovaném světě si počínáme velmi dobře. Nemáme u nás vyloučené lokality, naši občané ve své většině si uvědomují svou zodpovědnost k sobě, ke  svým rodinám a také ke svému okolí.

Ve srovnání s minulými lety se  konečně při řešení veřejných záležitostí prosazuje i  tzv. zpětná vazba. Tedy diskuse mezi představiteli obce a občany.  Zde jsme dokonce předběhli i  většinu okolních obcí a městských obvodů.

Byla  uskutečněna  stavba Prodloužené Mostní. Její význam pro budoucnost Hrabové  z hlediska dopravy a celkové ekologie ocení až další generace. Probíhaly rozsáhlé, časti i protichůdné  diskuse ke stavbě nové školky. To hlavní, zajištění finanční dotace, však nebylo vyřešeno. 

Podrobné diskuse byly vedeny k průmyslovým zónám.  Máme zde dvě, tu starší na východní straně Hrabové a tu novější, na straně opačné.  Nic není zadarmo, za vše se musí platit. I za dosažený stupeň životní úrovně, ke které patří i vysoká zaměstnanost.

(K této záležitosti si nemohu odpustit následující poznámku. Před mnoha lety jsem navštívil služebně elektroocelárnu ve Švýcarsku. Byla umístěna na okraji obce velikosti Hrabové. Kolem fabriky byly dva okruhy stanic, měřících škodliviny. Tu vnitřní provozoval závod, tu vnější  státní hygienická služba. Pokuty za porušení hygienických předpisů byly drastické. Občané obce neměli s tímto závodem žádné problémy.  I tak náročná  zařízení  lze provozovat ekologicky.)

Pozorný občan si musel povšimnout i zdejších významných osobností, a to jak mezi místními politiky tak mezi občany.

Dovolím si zde  vyzvednout úsilí  a  neobvyklou aktivitu   místních politiků Radka Orkáče a  Milana Slívy v zastupitelstvu i jinde. Jejich nekompromisní postoje k různým nešvarům by měly být příkladem i pro ostatní. Pak také usilí  Jirky Skalského a Mirka Houžvičky při  jejich práci v komisích.

 Z řad občanů to byla  především  Květa Hrabovská, aktivní ve finančním výboru a v bytové  komisi.  V kulturní komisi připravil několik  besed a dalších akcí pro občany Hrabové Martin Slepička. Významný podíl na kultivaci zdejšího občansko-politického života měl bezesporu šéfredaktor Hrabovských novin Petr Žižka. Nenahraditelní byli svou fotodokumentací  všech významných aktivit manželé Hromádkovi. Nelze přehlédnout ani občanské, společenské a kulturní aktivity manželů Poláčkových.

Příkladem  občanské angažovanosti určitě byly  mladé dámy Jana Václavíková a Jana Batelková se svým projektem „Park Hrabovjanka“.

Svůj podíl na pestrém veřejném životě měli i organizátoři a účastníci zajímavých diskusí na místních platformách FB. Konkrétně Martin Slepička, manželé Poláčkovi, Rostislav Gromnica starší, pan Pěch, paní Tomisová, pan Holiš, pan Veselý, zastupitelé  Orkáč, Slíva,  Houžvička, šéfredaktor Žižka a další. Velice oceňuji v různých diskusích Ing. Jana Dvořáka, a to pro jeho přímočarost a neústupnost. Kéž bychom měli v Hrabové podobných osobností více!

Takže byl to celkem úspěšný rok a možná, že ten nastávající bude ještě lepší.

5.1.2020      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma