Navigace: Vladimír Slavík > Hostinec U lípy

Hostinec U lípy

 

Místo, kde stojí hostinec  U lípy bylo pro Hrabovou  odjakživa významné, protože v těchto místech byl v dávných dobách grunt místního  fojta, který byl  prodlouženou  rukou  majitelů panství se značnými pravomocemi, dokonce i soudními. Vystřídalo se zde několik rodů, posledním majitelem od r. 1850 byl Jan Černý. Jeho potomci zde postavil dnešní hostinec  U lípy. Na svou dobu v Hrabové velmi moderní  a výjimečná stavba.

Sál tohoto hostince byl hojně využíván pro společenské, politické i sportovní aktivity, a to po celou dobu první republiky a ještě i v poválečných letech po r. 1945.  Doklady o tom jsou v Pamětní knize Hrabové, v kapitolách o činnosti místních politických stran a místních spolků. Je na místě připomenout i divadelní společnost Vojan, která  zde předvedla mnoho úspěšných her. Nikdo nespočítá počet  divadelních představení , tělocvičných akademií,  všemožných lidových zábav, tancovaček, bálů, politických schůzí a dalších akcí, které se zde uskutečnily.

 Dokonce se zde i vyučovalo. Já mám v živé paměti vzpomínku na  vyučovací hodiny předmětu z občanské výchovy s názvem „Lidové tance“ , které  probíhaly v tomto sále. Asi tak v roce 1949.  Nacvičovali jsme lašské lidové tance, jako  „Až do Jičína vede pěkná pěšina“  a řadu dalších, pod odborným  vedením paní  učitelky Olivové.  Dále vzpomínám na bály, kterých jsme se jako dospívající chlapci hojně zúčastňovali.

V kronikách a dalších dokumentech jsou o tomto hostinci následující zmínky:

Zasedání MNV 27. 3. 1958: S. Kolich činí dotaz, jak je to s opravou sálu v hostinci U lípy. S. předseda odpovídá, že tento sál je v soukromém vlastnictví  bývalého hostinského Josefa Černého. Tento sál zamýšlí  MNV opravit, ale až po rozmluvě se s. Černým.

Na dalších zasedáních MNV byly podány informace, že okresní  hygienik pro špatný stav WC uzavřel  v tomto hostinci provoz.  V říjnu 1959 sdělil finanční odbor ONV, že hostinec U lípy včetně přilehlých parcel byl dán do vlastnictví československého státu a tím do správy MNV Hrabová.

Zasedání MNV 28. 9. 1959: S. Kolich činí dotaz,  kdy bude hostinec   U lípy natolik opraven, aby se zde mohly konat zábavní a kulturní podniky.  S. tajemník vysvětluje, že rada MNV pozvala odborníka s. Marečka, který poradil, jak provádět nezbytnou adaptaci. Bylo jednáno s učni Vítkovických staveb, kteří jsou ochotni postavit potřebné záchody, ale žádají za to propůjčení místnosti pro cvičení.

Z dochovaných písemnosti není přesně známo, kdy byl hostinec U lípy opět otevřen. Pravděpodobně někdy v r. 1960.

Poslední zpráva o tomto hostinci je až z let po revoluci r.  1989, kdy tento majetek včetně přilehlých parcel získala v rámci restitucí  zpět do svého vlastnictví rodina Černých. V sále se nahradily nevyhovující parkety vhodnějším povrchem, opravily se záchody, ústřední topení,  avšak již se nepodařilo obnovit  aktivity, které dříve probíhaly v sále hostince. Výjimkou byly občasné koncerty kapely DEOR. Poslední větší akci zde  před volbami v r. 2014 uskutečnilo hnutí Změna, spojenou s atrakcemi pro děti.  

 Hostinec U lípy pak pouze přežíval, a to do prosince r. 2016, kdy byl uzavřen, možná již definitivně. Nebo ne?

23. 2. 2017   V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma