Navigace: Vladimír Slavík > Hostinec U Lípy

Hostinec U Lípy

 

Nynější podobu získal tento významný objekt Hrabové v roce  1909. Pak sloužil mnoho let místním občanům nejenom jako obyčejná hospoda, ale také jako kulturní stánek.

 Nyní, v roce 2018, se  údajně připravuje jeho demolice.  Po odstranění vývěsného štítu se objevil na fasádě jeho původní název, mírně se lišícího od dnešního. Ne „U lípy“, ale  „U lip“. Asi podle lip, které odjakživa rostly jižně od budovy a nedávno byly skáceny. Tedy ne podle památného stromu, rostoucího naproti, na druhé straně Paskovské ulice.

V kronikách Hrabové je mnoho informací o tom, jak velký význam měl tento hostinec se svým prostorným sálem a jevištěm pro kulturní život obce, a to zejména po  vzniku Československa v roce 1918.

 Doznívání této „slávy“ lze zaznamenat ještě chvíli i po roce 1945. Pak nastal dlouholetý útlum, způsobený jednak změnou politické situace, jednak nedostatečnou údržbou tohoto objektu.

V dobových dokladech je první zmínka o vznikajících problémech z roku 1957, a to v zápise ze zasedání tehdejšího Místního národního výboru. Šlo o objednávku  materiálů, nutných pro podepření konstrukce střechy nad sálem, která hrozila zřícením.  Další připomínka k hostinci je z roku 1958, kdy na zasedání MNV má dotaz s. Kolich, „jak je to s opravou sálu“. Odpovídá  předseda s. Šostý,  že tento sál je v soukromém vlastnictví Josefa Černého.

Dne 3. 6. 1959 byl tento hostince převeden do správy národního podniku Restaurace a jídelny. S opravou se začalo  v listopadu téhož roku. Byly zpevněny venkovní zdi sálu, vyměněny podlahy, postaveny nové záchody, které však  byly shledány jako naprosto nevyhovující. Hostinec byl proto uzavřen, a to až do roku 1961.

A jak to vypadalo s naším kulturním svatostánkem po roce 1989? Nijak slavně. Při restitucích se vrátil do rukou potomků původních majitelů, kteří neměli ani zájem ani finanční možnosti uskutečnit nezbytné rekonstrukce a obnovit všechny dřívější funkce hostince.

 Po dlouhá léta, až do nedávné doby  se zdálo, že ani zastupitelstvo,  ani občané Hrabové nemají příliš velký zájem o vybudování  fungujícího kulturního stánku. Alespoň o tom nejsou žádné informace ani v usneseních zastupitelstva ani na stránkách Hrabovských listů. Pouze občasné zprávy, že se stále nedaří vykoupit „Lípu“ od Ing. Zdeňka Černého, a to pro jeho příliš  vysoké finanční pořadavky.  

Zlom nastal ke konci roku 2017, kdy „Lípa“ změnila majitele.  Podrobnou zprávu o této události a o záměrech nových  spolumajitelů  tohoto objektu, manželů Kovářových, přinesly Hrabovské listy č. 1/2018. Veřejnost se dozvěděla, že „jde o investiční záměr, který nebude výdělečný“. Dále spolumajitel pan Luděk Kovář  upřesňuje, že zde bude sál se zázemím, restaurace, letní restaurace, pro matky s dětmi možná cukrárna, čajovna, pro sportovce multifunkční hřiště na tenis, volejbal, nohejbal se samostatným zázemím – šatnami, sprchami. A to vše do tří let.

Když projíždím autobusem kolem „Lípy“ tak bedlivě pozoruji, co se tam děje. Čilý stavební ruch je v prostorách za budovou, okna místní restaurace, již přes rok nepřístupné veřejnosti, jsou překryta papírem. Ale budova prozatím stojí, střecha je solidní, do budovy nezatéká, tak je stále naděje na její zachování.

Škoda, že se nikdo neobtěžuje seznámit veřejnost Hrabové  s aktuálním stavem. Možná, že původní plány nových majitelů se změnily.  Vždyť nejde o lecjaký „barák“ ale o HOSTINEC u LIP.

26. 10. 2018    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma