Navigace: Vladimír Slavík > "Hovory s občany" v listopadu 1951

"Hovory s občany" v listopadu 1951

 

Hovory s občany  zahájil předseda  Místního Akčního výboru s. Vybíral, který přivital všechny přítomné v počtu 150 – 200 osob. Hovory se  uskutečnily  24. listopadu  1951 v sále hostince U lípy.

Prvním bodem programu byla kulturní vložka Pionýrů, kteří sklidili velký potlesk.

Zprávu za Akční výbor NF přednesl s. Dimel, který po vyhodnocení činnosti Obvodní rady připoměl všem složkám a organizacím tři základní úkoly: 1. Dbát na to, aby do složek a organizací  Národní fronty nepronikly reakční živly k provádění svých rozvratnických a protilidových rejdů.  2. Dbát na to, aby složky a organizace NF  byly aktivní a představovaly většinu pracujícího lidu. 3. Dbát na to, aby tyto složky prosazovaly, obhajovaly a v praxi prováděly politiku Národní fronty. Na závěr řekl, že věří, že složky NF a také  občané naší obce nezklamou.

Zprávu za Občanskou radu přednesl předseda s. Vitoslavský. Řekl, že úkoly, kladené z nadřízených úřadů i z řad místního obyvatelstva byly z větší části splněny. Některé nemohly být splněny, protože přednost má přestavba Ostravska a průmysl. Pak krátce shrnul práci všech referátů OR, ke kterým patří následující: bezpečnostní, školský, osvětový, sociální, zemědělský, zásobovací a technický. Také vyzvedl činnost pomocných komisí u jednotlivých referátů. Některé komise pracovaly řádně, některé pracovaly nedbale a některé vůbec.

Po těchto zprávách následovalo téma  reorganizace Obvodní rady. O jejich  členech se hlasovalo jednotlivě. K dosavadním členům nebylo z řad občanstva žádných námitek. Když se však  hlasovalo o s. Vitoslavském, vystoupil občan Bedřich Frič, který přečetl obsáhlý dopis  s připomínkami  na s. Vitoslavského, Kanclíře  a Cigánka. Přítomni dávali najevo svůj nesouhlas s projevem pana Friče  šumem a smíchem. Referent  za JNV  br. Scheufler vystoupil s tím, že podobné projevy osobního rázu  nepatří na toto zasedání . Panu Fričovi bylo řečeno, že bude pozván na Obvodní radu k projednání jeho připomínek.

Dále měl dotaz s. Kolich Bohumil na s. Vitoslavského, jak postupoval při vstupu kovozemědělců do JZD.  V obci jsou řeči, že jmenovaný svůj pozemek rozprodal na stavební místa  a nedal jej do JZD. S. Vitoslavský odpovídá, že byl první, který dal podnět ke společnému osívání, což se také stalo včetně jeho pozemku. Předseda místního JZD k tomu sděluje, že vidí u obou těchto dotazů soukromou zášť vůči s. Vitoslavskému.

Po této debatě byla celá kandidátka všemi přítomnými schválena. Pouze p. Frič nehlasoval pro s. Vitoslavského. Pak byli přečteni náhradníci a také jednohlasně schváleni.

Pak vystoupil za JNV  br. Scheufler, který vysvětlil význam reorganizace OR a vyzval občany, aby s novou OR úzce spolupracovali. Zdůraznil význam výstavby nového  socialistického Ostravska a zmínil se i o otázce vyživovací. Zmínil se i o chybách Obvodní rady s tím, že každý je omylný a chybami se člověk učí. Bude docházet na zasedání OR, kde budou vyřizovány různé záležitosti tak, aby nemusely být zasílány na JNV do Ostravy a budou vyřizovány ihned na Obvodní radě. Také se zmínil o světové politické situaci a dával za vzor SSSR.  Ke konci svého vystoupení znovu nabádal všechny občany ke spolupráci a nabádal místní Akční výbor, aby spolupracoval s Obvodní radou.

Pak předseda s. Vitoslavský poděkoval bývalým funkcionářům Obvodní rady,  kteří byli nahrazeni novými členy.

Komentář HN: Vzhledem k rozsáhlosti zápisu bude v něm pokračováno zítra.

 K první části zápisu  mám následující poznámky:   Hlavní projev s. Dimla je typický pro tehdejší dobu. Žijeme v třídně rozděleném světě, kde na jedné straně jsou zlí imperialisté a straně druhé tábor míru v čele se  Sovětským svazem.

 Ojedinělé  a velmi odvážné bylo vystoupení  pana  Bedřicha Friče, který se netajil se svou kritikou místních  poměrů. Podle  tehdejších  oficiálních názorů to byl tzv.  reakcionář. Kdožví, jak tento odvážný občan v pozdějších letech dopadl. Asi ne příliš dobře.

3. 11. 2016    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma