Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová a okolní svět v květnu 2024

Hrabová a okolní svět v květnu 2024

Rychlost.cz - poptávka připojení

 

Hrabová v květnu 2024: Počasí: první polovina května velmi teplá, v druhé polovině často pršelo, a to většinou odpoledne. Rada městského obvodu se sešla 3 x, zasedala komise kulturní a komise pro děti a mládež. Uskutečnilo se celkem 21 společenských a kulturních akcí včetně každoroční výstavy drobného zvířectva a stále oblíbenějšího závodu na lyžích v ulicích Šídlovce  „Memoriál Hanče a Vrbaty“. Velmi úspěšné bylo divadelní představení, konané poslední den v měsíci,  připravené  Dramatickým kroužkem pod vedením MUDr. Poláčkové a sehrané dětmi – Boudo, boudičko. Děti i dospělí tak oslavili Mezinárodní den dětí. Hrabovští čápi mají letos tři potomky. Hrabovské listy vyšly 10. května a přinesly mimo řadu aktuálních informací i rozhovor s autory videogalerie, s Ilonou a Liborem Hromádkovými, kteří od roku 2004 s velikou pečlivostí dokumentují všechny kulturní, sportovní a společenské akce, konané v Hrabové.

Stavební akce: Pokračují stavební práce v budově školy (Rozšíření školní družiny), pracuje se na rekonstrukci budovy bývalé školky na Příborské ulici na byty. Dokončuje se revitalizace bytového domu na ulici  Šídlovecká č. 32.  Opravila se poškozená místa asfaltových povrchů téměř všech místních komunikacích. Pracovní čety pod vedením společnosti OVaK pokračují s výměnou vodovodního potrubí, v květnu se opravoval úsek od ul. Na Honech po ul. Bažanova.

Významné události v ČR: Připomenuto 20 let od vstupu ČR do Evropské unie. Zemřel Miroslav Macek, jeden ze zakladatelů ODS. Novým ředitelem Národního bezpečnostního úřadu byl jmenován Jan Čuřin. Ředitel BIS Michal Koudelka byl konečně povýšen do hodnosti  generála. Pražské metro oslavilo 50 let své činnosti. Před sedmdesáti lety začala v Československu vysílat televize. Zemřel baletní mistr a herec Vlastimil Harapes. Na pražském Hlavním nádraží se srazila posunovací lokomotiva s vlakovou soupravou, 3 cestující byli lehce zraněni, materiální škoda činí přes 100 mil. Kč. Prezident Pavel se lehce zranil při kondiční jízdě na motorce. Výtržnosti fanoušků při fotbalovém zápase Sparty v Plzni. Zemřel herec Jan Kačer. Kladně byl hodnocen nový systém přijímacího řízení na střední školy. Politici se v květnu zabývali reformou penzijního systému, podporou válečného úsilí Ukrajiny a přípravou voleb do Evropského parlamentu.

Významné události ve světě: Ruský prezident navštívil Čínu. Studenti na univerzitách v USA  protestovali  proti způsobu vedení války Izraele s Palestinci v pásmu Gazy. Ve válce na Ukrajině dosahuje Rusko dílčích územních zisků, je bombardován Charkov a ničena infrastruktura na celém území napadeného státu. Ukrajině chybí zbraně i vojáci, popularita prezidenta Zelenského klesla z původních 90 na 30 %. Státy Evropské unie schválily většinou hlasů Evropský migrační pakt, Česko se zdrželo hlasování, proti paktu hlasovalo Polsko a Maďarsko, Slovensko bylo proti jen v několika bodech. Atentát na předsedu slovenské vlády Roberta Fica v Handlové, předseda vlády byl těžce zraněn. Při leteckém neštěstí zahynul iránský prezident. Mezinárodní soudní dvůr nařídil Izraeli ukončit boje v městě Rafah v pásmu Gazy. Jednání francouzského prezidenta Macrona v Německu o další vojenské pomoci Ukrajině.  Nepokoje v Nové Kaledonii. Na setkání ministrů obrany členských zemí NATO jednáno o dodávkách zbraní pro Ukrajinu. Čeští hokejisté Jágr a Pouzar byli jmenováni do „Síně slávy mezinárodní hokejové federace“.  Letošní mistrovství světa v ledním hokeji se konalo v Praze a Ostravě, zlatou medaili získalo mužstvo ČR, ve všech městech se konaly mohutné oslavy.  V poslední den měsíce byl převezen částečně uzdravený předseda slovenské vlády z nemocnice v Banské Bystrici do svého bytu v Bratislavě, kde bude nadále léčen.

Neděle, 2. června 2024     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma