Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová a okolní svět v listopadu 2023

Hrabová a okolní svět v listopadu 2023

 

Hrabová v listopadu 2023: O činnosti orgánů samosprávy byly na webových stránkách městského obvodu zveřejněny následující informace: Usnesení z jednání Kontrolního výboru ze dne 2.11. 2023. Usnesení RMOb č. 34 a č. 35. Na Úřední desce byl zveřejněn návrh rozpočtu na rok 2024 a výhled na období 2025-2027 a pozvání na 8. zasedání ZMOb dne 11.12. 2023.

Hrabovské listy č. 11/2023  vyšly 13.11. 2023 v rozsahu 24 stran a obsahují mimo jiné rozhovor z bývalým starostou Igorem Trávníčkem a rozhovor s tajemníkem Ing. Janem Sochou, který k 31. prosinci 2023 odchází do důchodu. 

Činnost spolků a organizací: Brigáda na Sokole –likvidace oplocení tenisových kurtů. Hallowenské dobrodružství. Setkání jubilantů. Uctění památky válečných vysloužilců. Běh 17. listopadu. Čarodějky v kuchyni – divadlo. Kateřinská pouť.

Fotogalerie: Dokumentováno 14 akcí spolků a organizací.

Stavební akce: Dokončena stavba chodníku od zastávky Kostelík k hasičské zbrojnici. Pokračuje výměna vodovodu na Paskovské ulici. Provedena protiskluzová úprava Paskovské ulice v zatáčce u statku.

Mimořádné události: Na radnici do funkce bytového technika nastoupil  pan Tomáš Kopřiva. Pracovní poměr rozvázala referentka pro zeleň paní Renáta Moskalová. 

Významné události v České republice: Týdenní cesta předsedy vlády s podnikateli do některých zemí subsaharské Afriky.  Stavbu továrny na lithiové baterie pro elektromobily v ČR automobilka  Volkswagen odkládá na neurčito. Sněmovna schválila valorizaci odměn obecních a krajských zastupitelů. Česká ekonomika v útlumu, příčinou je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, drahé energie a inflace.   Pro nedostatek některých léků žádají opoziční poslanci demisi ministra Válka. Očekávaný růst cen energií v příštím roce může být problémem pro obyvatelstvo i pro průmysl. Připomenutí 30 let od sametové revoluce a 84 let od studentské demonstrace v Praze. Senát i prezident schválili tzv. konsolidační balíček. Vláda a parlament jedná o návrhu důchodové reformy ministra Jurečky, opozice je proti. Lékaři odmítají přesčasovou práci, 6 tisíc z nich hrozí výpovědi. Demonstrace odborářů v Praze a stávky v mnoha podnicích, školách i v nemocnicích. Důvodem je nedostatek financí (školství, zdravotnictví)  a zdražování energií (průmysl). Hutní podnik Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli.  Soud návrh přijal. Huť chystá plán restrukturalizace.  Poslanci schválili rozpočet na rok 2024. Počasí v  ČR: Občasný déšť, v druhé polovině měsíce vytrvalejší,  teploty  0 – 10 stupňů. V poslední dny měsíce intenzivně sněžilo.

Významné události ve světě: Izrael útočí na městskou zástavbu v Gaze, vysoké ztráty na životech. Válka mez Ruskem a Ukrajinou pokračuje zákopovou válkou,  pozice obou stran se od počátku roku příliš nezměnily. Ukrajina požaduje po Západu dodávky dalších zbraní.  Ztráty se odhadují na obou stranách na statisíce mrtvých a raněných. Do Německa přichází za svými příbuznými stále více emigrantů ze Syrie, Afganistánu a Afriky, deportace příliš nefungují. Předsedanové  slovenské vlády Robert Fico navštívil ČR. V Polsku zvítězila v parlamentních volbách strana PiS,  prezident Duda pověřil sestavením vlády  Mateusze Morawieckého.

Sobota, 2. prosince 2023        V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma