Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová a okolní svět v říjnu 2023

Hrabová a okolní svět v říjnu 2023

 

Hrabová v říjnu 2023: O činnosti orgánů samosprávy a místní státní správy byly zveřejněny na webových stránkách městského obvodu následující informace: Usnesení a zápis z 6. jednání zastupitelstva ze dne 27. září. Usnesení ze 7. jednání zastupitelstva de den 19. října. Usnesení  RMOb č. 30, 31 a 32 z období od 22. září do 10. října. Usnesení kulturní komise ze 4. října. Vypsáno výběrové řízení na funkci vedoucího (vedoucí) odboru sociálního, organizačního a vnitřních věcí Úřadu MOb Hrabová.

 Hrabovské listy č. 9/2023  vyšly 12. října v obvyklém rozsahu 20 stran a v počtu 1 800 výtisků, a byly rozneseny do všech domácnosti.

Činnost spolků a organizací:  Přednáška – Prevence rakoviny prsu.  Divadlo -  Uspořená libra. Dýňování s Hopsalínem.   Hallowenn v KD. Taneční kavárna (každou středu).

Fotogalerie: Dokumentováno 17 akcí spolků a organizací.

Stavební akce:  Byla provedena oprava místní komunikace K Pilíkům v úseku od ulice Poplužní k ulici Bělské. Společnost  OVaK zahájila výměnu vodovodního řádu na Paskovské ulici.   Dokončuje se stavba chodníku od zastávky Kostelík k hasičské zbrojnici.

Mimořádné události:  Na 7. jednání zastupitelstva bylo rozhodnuto o zakoupení pozemků pro stavbu nové hasičské zbrojnice.

Významné události v České republice: Koalice v Poslanecké sněmovně prosadila tzv. konsolidační balíček úspor a daňových úprav, které umožní snížit deficit státního rozpočtu. Státní dluh překonal částku 3,1 bil. Kč, což činí 43 % současného HDP. V přepočtu na jednoho obyvatele to je 286 tis. Kč. Schodek rozpočtu na rok 2024 se plánuje ve výši 235 mld. Kč. Lékaři odmítají pracovat přesčas a žádají vyšší mzdy. Do účtů za energie se vrací poplatek za obnovitelné zdroje. Velký požár v JUTĚ Trutnov – škoda 160 mil. Kč. V Ostravě ve čtvrti Nová Karolina předána veřejnosti budova ORGANICA (kanceláře, fitcentrum, kavárna). Opoziční poslanci neuspěli při hlasování o nedůvěře vládě.  Počasí v ČR: Stejně jako v září letošního roku tak i v říjnu bylo velmi teplo, občas déšť, v druhé polovině měsíce vydatnější. Následkem zvýšených denních teplot bylo možno posunout zahájení topné sezóny o celý měsíc.

Významné události ve světě: Tou nejvýznamnější událostí byl nečekaný útok palestinské organizace Hamas z pásma Gazy na Izrael. Byly napadeny izraelské vesnice, zmasakrováno místní obyvatelstvo a odvlečeni rukojmí.  Izrael odpověděl bombardováním severních částí území Gazy. Ztráty na lidských životech byly na obou stranách značné.  V evropských metropolích demonstrovali  imigranté islámského vyznání na podporu Palestinců a organizace Hamas.   Izrael chystá pozemní útok na území Gazy. Válka mezi Ruskou federací a Ukrajinou pokračuje, poziční boje na frontové linii jsou doprovázeny oboustrannými útoky dronů  a raket.  Na Slovensku v parlamentních volbách zvítězila strana Roberta Fica, který se stal předsedou nové koaliční vlády.

Středa, 1. listopadu  2023        V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma