Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová v lednu 2023

Hrabová v lednu 2023

 

Počasí:  Žádné velké mrazy, teploty po celý měsíc kolem nuly. Vydatněji  sněžilo pouze jednou na konci  ledna. 

Významné události ve světě a v ČR: Na Ukrajině pokračuje válka. Celý měsíc se bojovalo o město  Bachmut v Doněcké oblasti  na východě Ukrajiny.  Evropské státy připravují  dodávky moderních těžkých tanků  typu Leonard. Ukrajinou  požadované dodávky moderních stíhaček jsou předmětem diskusí. Útočník  pomocí dronů a raket se snaží zničit infrastrukturu  ukrajinských měst. V ČR  se stále  nachází 140 tisíc ukrajinských běženců, z toho  cca 100 tisíc v Praze.

  Měsíc leden byl  v ČR poznamenán prezidentskými volbami. Zvítězil v nich generál ve výslužbě  Petr Pavel,  funkce  se ujme   9. března 2023.  Stále je problémem inflace,  vysoké ceny energií a potravin a  obavy z dalšího vývoje války na Ukrajině. Závažným problémem byla i  epidemie ptačí chřipky, která postihla několik velkých  chovů slepic a kachen.  Bylo nutno utratit cca 900 tisíc těchto užitkových ptáků. I  drobní  chovatelé byli povinni chránit  své slepice před  hrozící nákazou od volně žijících  vodních  ptáků. Úbytek slepic se promítl i do ceny vajec, která se zvýšila z dřívějších 3 Kč na 6 i více Kč.

Hrabová:  Nejvýznamnější událostí byly prezidentské volby.  V prvním kole hlasovali voliči v Hrabové pro Andreje  Babiše, v kole druhém  zvítězil  Petr Pavel.  Zastupitelstvo  obce se  v lednu nesešlo, rada uskutečnila 3 zasedání, sešla se kulturní komise,  sešel se  kontrolní výbor, vyšly  i lednové Hrabovské listy.  Tříkrálová humanitární sbírka  se uskutečnila v sobotu  7. ledna,  výsledky doposud nebyly zveřejněny.  V novém Kulturním domě se  konal  Novoroční koncert  DEOR,  divadelní představení Švagřičky, o Červené Karkulce a polepšeném vlkovi a  kulturní  akce Na kafe s Dr. Ivo Šmoldasem.

Mimořádné události:  Na Domovské ulici zcizili zloději kovů měděné vodiče pouličního osvětlení.  V restauraci Stodola proběhlo setkání zájemců o obnovu činnosti organizace  SRPŠ  (Sdružení rodičů a přátel školy).

1. 2. 2023    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma