Navigace: Vladimír Slavík > Hrabová v únoru 2023

Hrabová v únoru 2023

 

Počasí:  Teploty mírně nadprůměrné, přes den většinou nad bodem mrazu. Sněhové srážky poměrně nízké, občasný déšť. Na silnicích ve vyšších nadmořských výškách výskyt náledí.

Významné události ve světě a v ČR: Katastrofální zemětřesení v Turecku a v Sýrii, v troskách domů  zahynulo 50 tisíc lidí. Ve všech sdělovacích prostředcích komentáře k výročí začátku války na Ukrajině, začala 24.2. 2022. Boje v oblasti Bachmutu pokračují, Kyjev navštívil americký prezident Joe Biden.  V České republice  diskuse mezi koalicí a opozicí o deficitním rozpočtu, o pokračujícím růstu cen, zejména u  potravin.  Na mimořádném zasedání PS se má projednat  úprava letošní valorizace důchodů.  Zvolený prezident Petr Pavel  ještě před inaugurací je velmi aktivní, navštívil některé méně rozvinuté regiony  a komentuje  jak domácí tak zahraniční události. Zúčastnil se i mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově. Stále se vyskytuje ptačí chřipka, ale již jen ojediněle a u menších chovů.  Vyšší výskyt chřipkových onemocnění zejména u dětí. Komplikace s nedostatkem léků, především proti kašli, horečce a antibiotik.

Hrabová:  Zastupitelstvo se v únoru nesešlo, rada uskutečnila 3 zasedání, schválila záměr na přestavbu bývalé MŠ na Příborské ulici na byty a rozhodla o místě pro stavbu nové hasičské zbrojnice.  Sešel se Finanční výbor a Kulturní komise.  V Kulturním domě se konal obecní ples, hasičský ples, v DPS Bělská literární odpoledne  Děvčica z hor,  v budově  ÚMOb akce humanitární organizace ADRA. Únorové Hrabovské listy  přinesly rozhovor s místostarostou Radomírem Orkáčem, informaci o budoucnosti cyklostezek v Hrabové, informaci o aktivitách spolku Zelená Hrabová v roce 2022, článek Hrabovský skaut v 2. polovině roku 2022 a další zajímavosti. V letošní Tříkrálové sbírce se v Hrabové vybralo 115 557 Kč. Byly zveřejněný počty obyvatel v ostravských obvodech k 1.1. 2023. Hrabová má 4054 obyvatel, z toho 158 cizinců.

Mimořádné události: Silný vítr zlomil na hřbitově strom, musel se včetně dvou dalších pokácet.

1. 3. 2023     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma