Navigace: Vladimír Slavík > Jak si žije "malá" Hrabová

Jak si žije "malá" Hrabová

 

Malá proto, že má pouze 640 obyvatel.  Píši opět o Hrabové, malé vesničce na Šumpersku. Je sice malá, ale v mnohém může být příkladem i té naší. Soudím tak podle obsahu zdejších webových stránek. Je tam i záložka s názvem Rozvojové a strategické plány obce.  Jsou zde dva materiály, ten starší na období 2007 – 2017 a nový plán na období 2012 – 2025.

Zajímavá je metodika tvorby těchto plánů. Ten novější byl zpracován skupinou, ve které byli 3 zastupitelé a 21 místních občanů různých profesí a různého věku. Obsahuje program zkvalitňování infrastruktury, plán úpravy místních komunikací, výstavbu malometrážních bytů, zpracování územního plánu, plán obnovy a údržby kulturního dědictví (toto dědictví obsahuje i objekty některých budov, kapliček a soch), výsadbu a údržbu zeleně.

Poprvé jsem se zmínil o „malé“ Hrabové ve svém článku 22. 3. 2016. Tehdy jsem napsal:

Vidím to takto: Pozveme na návštěvu naší velké Hrabové spoluobčany z té menší. Zastupitelstvo, představitele  jejich spolků a organizací, do zbytku autobusu zájemce z řad místních občanů. Autobus zaparkuje u Sokolského hřiště, tam bude slavnostní uvítání, následuje  návštěva našeho kostelíka, po Domovské půjdeme představit sídliště Šídlovec, potom na oběd do Stodoly.

Po obědě autobusem projedeme přes průmyslovou zónu a skončíme opět na hřišti. O kulturní program se postará skupina Václava Fajfra, zastupitelé obou Hrabov i ostatní si mohou popovídat o svých starostech a radostech. Taková akce potřebuje schopného organizátora. Já vidím v této funkci jedině Mirka Houžvičku. V příštím roce si můžeme zopakovat návštěvu v té menší Hrabové. Rád se zúčastním jako zástupce seniorů.

Jaké bylo mé překvapení, když se za několik měsíců poté skutečně návštěva z „malé“ Hrabové uskutečnila!  Přitom organizátoři údajně  můj článek vůbec nečetli.

 Zájezdu se zúčastnilo 19 tamních  občanů, členů zastupitelstva a zástupců místních spolků. Průběh návštěvy je popsán v  místním Hrabovském zpravodaji. V tomto článku se připomínají akce, uskutečněné tehdy na našem  Sokolském hřišti, a to soutěž ve vaření guláše, soutěž o nejzajímavější stánek, turnaj ve volejbale a výstava drobného zvířectva. Aktivní byli zástupci požárníků obou obcí, kteří se domluvili na vzájemné spolupráci.

V závěru článku je uvedeno  pozvání pana starosty Trávníčka a paní Kopitzové na oslavy 720. výročí založení „velké“ Hrabové, které se uskuteční 2. září 2017.

Doufám, že tato spolupráce stále pokračuje  a naše delegace v dohledné době navštíví tu menší Hrabovou. Pokud ano, doporučuji našemu panu starostovi se na místě  blíže seznámit s místními rozvojovými a strategickými plány této obce včetně způsobu jejich tvorby.

29. 5. 2017     V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma