Navigace: Vladimír Slavík > Jarek Nohavica v Hrabové

Jarek Nohavica v Hrabové

 

 Z internetové Wikipedie se dozvíme, že Jaromír Nohavica je český folkový písničkář, textař, libretista, osobitý zpěvák, skladatel a kytarista. Hraje také na heligonku.

 Život: První píseň napsal již v osmi letech.  Studoval na VŠB, ale studia nedokončil. Vystřídal pak několik zaměstnání a nakonec se proslavil jako textař. Psal texty pro Marii Rottrovou a  Věru Špinarovou. Později začal samostatně vystupovat a stal se jedním z našich nejpopulárnějších zpěváků. V roce 2017 mu prezident Zeman udělil státní vyznamenání, medaili  Za zásluhy v oblasti umění. Ruský prezident Vladimír Putin udělil Nohavicovi v roce 2018 Puškinovou medaili. Pro jeho blízký vztah k Putinovi  zrušili  v březnu 2022 Nohavicovi koncerty  v Katovicích, Krakově, Varšavě, Gdaňsku a v Toruni. Pronájem sálu pro jeho koncert, plánovaný na květen 2022,  odmítla i Olomoucká univerzita.

Spolupráce s StB: V registrech StB je veden od roku 1986 jako agent pod krycím  jménem „Mirek“.  Spolupráci přiznal, ale tvrdí, že nikomu neublížil. Zpěvák Jaromír Hutka tvrdí, že  Nohavica donášel  StB na zpěváka  Karla Kryla a také na spisovatele  Pavla Kohouta.

Vztah k Baníku Ostrava:  je velký fanoušek  fotbalového klubu FC Baník Ostrava, nazpíval i klubovou hymnu „Baníčku, my  jsme s tebou“.

Dílo: Zpívá především vlastní písně, také však překlady ruských písní  autorů Vladimíra Vysockého nebo Bulata Okudžavy. Nohavica ve své  tvorbě používá  s oblibou nářečí z Ostravska a z okolí Těšína.

Nejnovější  titulky z tisku: Jarek Nohavica se lísal k Putinovi a teď si to slízal. V Polsku zrušili všechny jeho koncerty. Jaromír  Nohavica se klaněl Putinovi. Přišel proto o  peníze, fanoušky i koncerty. Jaromír Nohavica je pyšný za Putinovou medaili. Převzal ji z rukou ruského prezidenta v roce 2018 a velice si jí cení.

Zpěvák Jarek Nohavica  byl pozván  jako host při  slavnostním otevření nového Kulturního domu v Hrabové, a jeho vystoupení bylo odměněno bouřlivým  potleskem všech přítomných.

7. 7. 2022   V.S.

 

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma