Navigace: Vladimír Slavík > Klady a zápory roku 2020

Klady a zápory roku 2020

 

Položil jsem si  otázku, v čem vidím největší přínos samosprávy Hrabové v tomto roce a v čem její největší neúspěch.

Nemusím dlouho uvažovat. Za největší přínos považuji stavbu nové mateřské školy. Ta nynější na ul. V. Huga již dosloužila a nezbytné opravy by přinesly velké komplikace. Za největší považuji skutečnost, že po dobu nejméně jednoho roku by byla  tato školka mimo provoz, a možná, že i školka na Příborské ulici, která je provozně na ní závislá. Děti by musely zůstat doma, a kdo by se o ně staral? Vždyť většina rodičů chodí do zaměstnání. Rád bych věděl, jak by tuto situaci řešil významný odpůrce stavby nové školky mimo Šídlovec,  bývalý místostarosta Ing. Dvořák.

Umístění školky mimo Šídlovec má ještě další výhody. Pro mne je důležitá nejenom současnost, ale i budoucnost Hrabové a s tím související budování středu obce, který Hrabová nikdy neměla  a stále nemá. Není to zvláštní?  Nevím, kdo přišel s přirovnáním tohoto místa k „srdci Hrabové“, ale velice se mi  to líbí.

Nezanedbatelné jsou i současné technické možnosti současných  architektů a stavbařů. Určitě tato školka bude velmi moderní a pro děti i personál výhodnější ve srovnání s tou původní.

A pokud jde o neúspěch, tak je to téměř neexistující „zpětná vazba“ mezi občany a radnicí.

Námi zvoleni zastupitelé málo komunikují se svými voliči!  Pokud ano, tak to jsou pouhá nahodilá setkání, která nenahradí  efektivně fungující „zpětnou vazbu“.  Světlou výjimkou jsou jednání zastupitelstva, kde mohou občané diskutovat se svými zastupiteli.  Ale i ta mají svá omezení, a to jak obsahová tak i časová.

Nejsou  využity možnosti, které poskytují sociální sítě. Konkrétně obecní  facebook a webové stránky obce.  U facebooku podle mínění pana tajemníka chybí zkušený moderátor. Stejné to je u webových stránek obce. Zde sleduji iniciativu paní místostarostky Vl. Kopitzové.  Již dvakrát  na tomto webu zveřejnila  článek o obnově zeleně na Šídlovci, ale chybí možnost „zpětné vazby“, tedy možnost reakce občanů na tyto informace a možnost následné diskuse.

A tak občanská veřejnost diskutuje o věcech veřejných pouze  na soukromých FB, což pro  dosažení pokroku v dalším rozvoji obce není příliš přínosné.

Kde je „zakopaný pes“? Pravdu má asi náš pan tajemník. V současné době nemáme na naši radnici nikoho, kdo by vytvořil pro „zpětnou vazbu“ přesná pravidla a byl schopen následnou diskusi moderovat. Snad se to podaří vyřešit v příštím roce.

23.12.2020      V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma