Navigace: Vladimír Slavík > Komu se nelení, tomu se zelení

Komu se nelení, tomu se zelení

V roce 2016 byly všechny ostravské  městské obvody a okolní obce osloveny  Útvarem hlavního architekta (ÚHA), aby si zadaly urbanistickou studii, kterou pro ně ÚHA zajistí a zaplatí. Každý obvod si mohl sám zvolit, jakou lokalitu bude studie řešit, zda střed obce, novou zástavbu, sportovní areál nebo něco jiného.

Na výše uvedené projekty v případě jejich realizace  bylo možno  požádat o dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Této výzvy využily pouze  Stará Ves, Plesná a Krásné Pole. Příslušné studie jsou k dispozici na webových stránkách SMO pod heslem „Územní studie – dotace z IPOR –Ostrava“.

Mě zaujala studie  s názvem „ Rozvoj  centrální části Krásného Pole“.

 Tento městský obvod, stejně jako Hrabová, nemá klasickou náves, centrum, kde by se přirozeně setkávají   občané. Mají tam radnici, kostel, hospodu, poštu, hotel,  vše bez potřebného dopravního propojení.   Problémem je frekventovaná silnice a nedostatek parkovacích míst. Od architektonické studie si slibují vyřešení současných problémů, především dopravních.  Podrobnosti o  této záležitosti popsal  starosta Krásného Pole Ing. Tomáš Výtisk  v  červnovém čísle místního časopisu KRASNIČAN  z roku 2017.

A jsem u kořene věci. Kladu si otázku, proč náš městský obvod nevyužil  této možnosti  nechat si „zadarmo“ zpracovat podobnou studii pro budoucí střed Hrabové?  Je to otázka na tehdejší zastupitelé Trávníčka, Dvořáka, Kopitzovou, Pospěcha, Baluška, Rundta, Strnišťovou a několik   dalších.  

Kdo mi na tuto otázku odpoví ?  Kdo vlastně v současné  Radě tyto záležitosti sleduje? Asi všichni a nikdo. Opakovaně upozorňuji na skutečnost, že v  zastupitelstvu  nemáme odborníky na stavbařinu, legislativu a na územní plánování. Měli by se nad tímto problémem zamyslet všíchni, kteří ovĺivňují skladbu zastupitelstva. Tedy především  lídři místních politických stran a hnutí. Ale také všichni občané. Těm je to, bohužel, "šumafuk".ti řeší pouze své soukromé problémy.

Mám dojem, že jedeme v autobuse, který řídí šofér bez základních znalostí o technickém stavu vozidla a o platných  dopravních předpisech.   Je jen otázka času, kdy se vybouráme a skončíme ve špinavé vodě v  příkopu. Ale dobře nám tak! Jsme nepoučitelní a  komu není rady, tomu není pomoci. 

27.6.2020         V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma