Navigace: Vladimír Slavík > Naše obec v období před 1. sv. válkou (109)

Naše obec v období před 1. sv. válkou (109)

 

Zasedání obecního výboru 15. února 1914.

Přítomno 24 členů. Schůzi řídil nový starosta Ant. Adámek, zapisoval  Jan Piskoř.

-Návrh na změnu zapisovatele. Většinou hlasů  byl zvolen místo p. Fr. Bartoníka p. Ludvík Černý. Pan Hanzelka navrhl, aby zápis byl ověřen vždy dvěma ověřovateli.  Návrh byl přijat. Pro dnešní schůzi byli zvoleni  do této funkce p. Chlupatý a p. Hanzelka.

-Do nové  stavební komise zvoleni pan starosta, Vogt, Chlupatý a Černý. Poplatky od stavebníků se nemění. Do chudinského odboru  zvoleni  Folta, Piskoř, Sikora, Homola. Do zdravotního odboru zvóleni  Vogt, Bartoník,Chlupatý a Liška. Za dohlížitele při porážce dobytka zvolen Jan Mutina s roční odměnou 50 K. Do odboru o péči o obecního býka zvoleni  Kaloč, Slíva, Gerolt, Kudělka. Členové tohoto odboru se dohodnou, kdo  bude vybírat poplatky.

-Usneseno zakoupit pro potřeby obecního  výboru ohnivzdornou pokladnu. Nákup zařídí p. starosta,  Piskoř a Němčanský.

-Osada na silnici od Hrabůvky do Nové Bělé s bude  definitivně jmenovat Žižkov.

- Na návrh  pana Štěpána Němce bude zřízen výbor pro udělování domovského práva a pro obecní matriku.

-Volné návrhy a ostatní záležitosti: Za přestěhování obecního majetku k novému starostovi  se zaplatí p. Řehovi a Moravcovi celkem 3 K. Spor mezi obcí a Marií  Grossmannovou bude předán k dalšímu řešení právnímu zástupci dr. Šavrdovi. Přijat návrh p. Hanzelky, aby pro potřeby obce byl zakoupen hektograf na  rozmnožování některých písemností včetně  pozvánek na zasedání výborů  s uvedením programu jednání.  Schváleno,  aby od  bývalého starosty  byla  za 50 K zakoupena  skříň na obecní dokumenty, knihy a časopisy.

Komentář HN:  Překvapující je požadavek na změnu osoby zapisovatele.  Čím si  dřívější dlouholetý zapisovatel pan učitel Bartoník zasloužil tuto nedůvěru? Zápis, sepsaný p. Piskořem je v některých bodech  zcela nesrozumitelný. Ne písmem, ale obsahem.  Snad se to časem zlepší.  Nové zastupitelstvo se  svým sociálním složením liší od toho předcházejícího a určitě se to promítne i  v rozhodování o tehdejších „věcech veřejných“.

13.12.2020    V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma