Navigace: Vladimír Slavík > Naše obec v období před 1. sv. válkou (118)

Naše obec v období před 1. sv. válkou (118)

 

 Mimořádné zasedání obecního výboru 4. srpna 1914

Přítomno 18 členů obecního výboru. Schůzi svolal a řídil starosta Ant. Adámek.

-Starosta oznamuje, že nastala doba válečná. Vyzývá k sousedské lásce a vzájemné pomoci. Podává zprávu o mobilizaci  a vyzývá, aby tato proběhla klidně. Odvedeno je asi 150 mužů a rekvirováno  22 koní. Nutno ještě sepsat jatečný dobytek a připravit ho k odeslání.

-Obecní výbor se usnáší zpracovat ceník potravin, krmiv, obilí a nápojů, který bude vyvěšen  ve všech prodejnách a hostincích a bude všemi  dodržován. K jeho sestavení se určuje p. Vogt, Hanzelka, Demel, pekař Kýz, obchodník Mikolajek a p. Gerold.

-Uspořádá se sbírka v penězích a v naturáliích pro podporu potřebným rodinám. Nebude-li to stačit, použije se chudinský fond. Potřebné rodiny určí komise ve složení L. Staněk, Fr. Bartoněk, Jos. Demel, Inocenc Raška a Čeněk Žáček.

-Zakazuje se prodej rži, ovsa, ječmene a brambor mimo hranice obce. Zásoby tohoto zboží se sepíši. Přebytky se odprodají a zakoupí se to, co chybí.

-Starosta obce Ant. Adámek jest také postižen povinností brannou. Obecní výbor se usnáší požádat c. k. okr. hejtmanství, aby  starosta byl této povinnosti zbaven a mohl zajišťovat plnění válečných úkolů obce.

-Upřímný pozdrav se zasílá nepřítomným členům obecního výboru, kteří již  nastoupili do služby válečné.

-Vyhláškou bude občanstvo informováno, že již nastal válečný stav  a za porušení zákona hrozí válečný soud.  Četnictvo bude vyzváno k patrolování v místech, kde muži museli opustit své rodiny.

Komentář HN: Tím končí seriál „Naše obec v období před 1. sv. válkou“. Jeho účelem bylo seznámit současníky s obdobím let 1905-1914 za starostování  Ludvíka Staňka a Antonína Adámka.  Byly to celkem úspěšné roky,  úrody byly dobré a život na vesnici byl snadnější ve srovnání s dřívějškem. Začala fungovat i samospráva, volena občany. A fungovala celkem dobře. Možná dokonce lépe, než ta  současná.

22.12.2020             V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma