Navigace: Vladimír Slavík > Naše obec v období před 1. sv. válkou (91)

Naše obec v období před 1. sv. válkou (91)

 

Schůze starosty s chovateli hovězího dobytka

Uskutečnila se 15. prosince 1912 kanceláři starosty, který přítomným rolníkům oznámil,  že dosavadní pečovatel o obecní býky p. Petr není spokojen s odměnou  600 K a žádá za každého býka  2 K denně, tj. 730 K.

Dohodnuto s přítomným rolníkem  Fr. Kaločem, že tento převezme býky za obnos 600 K za každého,  ale své krávy bude připouštět bezplatně. Dále žádá, aby krávy od chovatelů byly přiváděny pouze ráno.

Zapsal Fr. Bartoník

Komentář HN: Každá doba má své problémy.   V roce 1912 to byli  v Hrabové obecní  býci. Není se co divit, krávy se chovaly nejenom u sedláků, ale i u chalupniků. Dokonce krávy byly vydatným přivýdělkem i pro místní inteligenci. Choval je pan nadučitel Fr. Bartoník a dokonce i  místní farář.   S péči o obecní býky byla spojena veliká zodpovědnost. Péče o ně musely být vzhledem k jejich ceně  a jejich poslání  prvotřídní. Proto i ten vysoký požadavek na odměnu. Zaujal mě zájem rolníka Fr. Kaloče o převzetí  funkce  jejich pečovatele.  I z jiných souvislostí usuzuji, že to  byl velice podnikavý místní sedlák. Měl statek nedaleko dnešního Úřadu na východní straně Paskovské ulice. Ještě nedávno se tam provozovalo zeměděĺství, byla tam dokonce reklama na prodej mléka.

23.11.2020        V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma