Navigace: Vladimír Slavík > Nástěnka TRELLO ve 39. týdnu 2023

Nástěnka TRELLO ve 39. týdnu 2023

 

Ve dnech od 25. 9. do 1. 10. 2023 přinesla nástěnka TRELLO Ing. Radimíra Orkáče  44 poznámek, zpráv a informací. Nejvíce mne zaujaly tyto:

27. září: Oprava ulice k Nadjezdu a Bažanova. Z obsáhlé zde zveřejněné korespondence mezi Ing. Orkáčem, p. Moskalovou, p. Královou, Ing. Faicovou a dalšími vyplývá, že při stavbě Prodloužené Mostní v období 2018 – 2019 byly nákladními auty firmy STRABAG používány a částečně poničeny některé místní komunikace, a to zejména komunikace K Nadjezdu. Poslední informace Ing. Orkáče je tato:  Byli jsme se podívat s panem Kocurkem na místo (ulice K Nadjezdu, k mostku) a pan Kocurek mi pošle návrh oprav.

Komentář HN: Místní komunikace K Nadjezdu je pro občany Hrabové poměrně významná, vytváří „vnější okruh“ Hrabové na trase  Domovská -   K Nadjezdu -  Bažanova – Paskovská,  a  také zkracuje trasu cyklistům, jedoucím z Hrabové do střední části Průmyslové zóny. Stavbou Prodloužené Mostní velmi utrpěla zejména ulice K Nadjezdu, hlavně na mostku nad Lesním potokem a v jeho okolí. V cestě jsou díry, které nikdo neopravuje. Je faktem, že oprava ulice K Nadjezdu bude finančně velmi náročná. Alespoň by se měl provizorně opravit úsek v okolí uvedeného mostku. Pokud se podaří dohodnout s firmou STRABAG spolupráci na opravě celé této ulice, bude to zásluha místostarosty Ing. Orkáče. Místní státní správa (míním tím odbor stavebně správní ÚMOb) se o to příliš nesnažila.

29.září: Pozemky.  Pojednává se zde o žádoucím převedení některých pozemků od současných vlastníků do správy MOb Hrabová. Jsou to především pozemky pod některými místními komunikacemi, ale i jiné. Pan starosta navrhuje „promyslet“ odkup od s. p. Lesy České republiky vykácený trojúhelník u Ostravice, lesní pozemek mezi ul. Bělskou a Na Hurtě, a od s. p. DIAMO některé pozemky v areálu Pilíků.

Komentář HN: Je to krok správným směrem, ve kterém je nutno pokračovat. Přidávám k seznamu těchto pozemků neudržované pozemky mezi vodní nádrží Pilík 5 a korytem potoka Ščučí. Dříve zde byly zahrady, louky a pole, převážně ve vlastnictví občanů z Nové Bělé a Paskova. Stavbou dálnice D 56 se zrušily dřívější přístupové cesty k nim, a tyto postupně zarostly náletovými dřevinami, a změnily se v močál. Předpokládám, že jejich současní vlastníci by je velmi ochotně prodali, a možná i darovali Hrabové. Pokds se tak stane, vznikla by možnost ve spolupráci se státním podnikem  Lesy České republiky přeměnit tento prostor v kultivovaný a udržovaný les. Lesní plochy na území Hrabové by se tak zvětšily ze současných 32 na 47 ha.

2. 10. 2023     V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma