Navigace: Vladimír Slavík > Nedělní zamyšlení

Nedělní zamyšlení

 

Nejsem asi jediným občanem Hrabové, který alespoň občas nenavštíví  park Hrabovjanka.  O jeho vznik se zasloužily v roce 2018 dvě zdejší občanky, Jana Batelková a Jana Václavíková, zakladatelky spolku „Zelená Hrabová“ . O tento park se každodenně  pečlivě starají.

V těchto  dnech řešily naše „Janky“ problém čistoty vody v potoku ZYF, který tímto parkem protéká. Ve větším množstvím  se zde vyskytly různé odpady, které patří  do splaškové  kanalizace. Nakonec našly  řešení, oznámily tuto skutečnost  na dispečink Povodí Odry.

Bylo to správné rozhodnutí. Za chvíli  přijel fundovaný pracovník  a věci se daly po pohybu. Zjistila se závada (ucpaná šachtice přepadového  kanálu pro dešťovovou vodu ) a tato byla ve spolupráci s OVAK odstraněna.  To byl důvod toho,  že voda v  potoku ZYF  silně zapáchala.  Místo dešťovky vtékala do potoka znečistěná voda ze splaškové kanalizace. Přitom bylo zjištěno, že ucpání  přepadového kanálu vzniklo již dávno.

 Na tom všem  mě zaujala následující skutečnost. Proč tato závada se odstranila až po mnoha letech, a to ne příčiněním místní správy, ale na základě iniciativy občanů?

Proč to již dávno neřešila naše radnice? Tím míním příslušnou úředníci, která má na starosti zdejší vodní hospodářství. Tedy důsledným vyžadováním kontroly všech míst zdejší kanalizace, kde by mohly vzniknout problémy.  Rád bych se dozvěděl, kdo za tuto situaci nese zodpovědnost. Tedy za to, že uvedená závažná  závada ve zdejším kanalizačním systému byla odstraněna  véceméně díky existenci spolku "Zelená Hrabová".  

Podobné otázky si kladu i u následujících případů, které oznamují a často se snaží řešit nespokojení  občané: Kaluž u pískoviště na Šídlovci. Opravu  kříže u kostelíka. Rezavé tabulky dopravního značení. Betonové fragmenty na Domovské. Odpadkové koše na  Šídlovci.  Nátěr sušáků prádla na Šídlovci.

Možná že  se mýlím, ale to jsou záležitosti, které by měly řešit preventivně a průběžně úřednice místní správy. Jde o zajišťování každodenního chodu obce.  Určitou část pracovní doby musí věnovat i těmto  zdánlivým  drobnostem.

Členové komise VDE  a  místních  spolků  ( včetně spolku Zelená Hrabová)  by se měli zabývat  přednostně  koncepčními  a složitějšími záležitostmi. Třeba  budoucnosti Pilíků. Nebo kvalitou  územního  plánu . Nebo Strategickým plánem Hrabové. A ne různými  každodenními provozními  problémy, které mají v pracoví náplni úřednice naší radnice. Nebo nemají?

Pak "je něco shnilého ve státě dánském". 

16.2. 2020. 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma