Navigace: Vladimír Slavík > Některé zajímavosti z Paskova (pokr.2)

Některé zajímavosti z Paskova (pokr.2)

 

Úvodem sděluji, že nejsem nekritickým obdivovatelem veřejné správy našich nejbližších sousedů. V některých oblastech máme slušný náskok.

 Jsem skalním patriotem Hrabové a veškerá má snaha směřuje k tomu, abychom byli v širokém okolí ti nejlepší. Přitom pokládám za důležité stále sledovat naši pozici ve srovnání a ostatními účastníky této soutěže.

Protože v podstatě jde o soutěž. Koho by netěšilo být první? Je to taková zvláštní lidská vlastnost, a to velmi významná. Platí nejen pro jednotlivce, ale i pro různé jiné organizace  včetně obcí.

Takže co by mělo vzbudit zájem představitelů naší  samosprávy ve  srovnání s Paskovem?

V nedávné  úvaze v Hrabovských novinách  jsem nabídl promyslet případné výhody vícečlenných orgánů samosprávy ( zastupitelstva, rady, finančního a kontrolního výboru), motivované příslovím „více hlav, více rozumu“. A pak také  rozdělení zodpovědnosti za různé činnosti mezi jednotlivé členy rady.

Zatímco  zvyšování počtu zastupitelů a radních bude aktuální až při příštích volbách v roce 2022,  je možnou případnou dělbu práce mezi radními uskutečnit ihned.

Pro dnešní pokračování tohoto seriálu jsem vybral zajímavou záležitost.  Je nepochybné, že jedním z důležitých cílů samosprávy je vytváření podmínek pro bohatou činnost místních spolků a organizací.  Jak  v oblasti  spolků a organizací zaměřených na kulturu, tak  také na  organizace  sportovní, ekologické a jiné.

 Jaká je zde  současná  situace ve spolkové činnosti v  Paskově a Hrabové? Vypovídá o tom  mimo jiné parametry i jejich  počet a jejich společenský význam. S tím jsou spojeny i dotace  z obecní pokladny.

Paskov (tis. Kč) – rok 2018:                                                             

Klub důchodců Paskov -  80, Klub seniorů Oprechtice – 22,3, Hasiči Paskov – 80, Hasiči Oprechtice -  59, Pionýr, z.s. – 110, Chovatelé – 40, Včelaři – 10, Zahrádkáři – 5, TJ  Paskov – 48, Stolní tenis – 44,5,  Házená – 170, Bowling – 10, Florbal Paskov Saurians – 310, Spolek Pospolu – 30, Spolek Po súsedsku – 95, Římskokatolická farnost – 100, DDM Vratimov – 51, Medela (péče o seniory) – 15, Žirafa – 10, Beskyd DZR – 15, Andělé stromu života – 15, Podané ruce – 60.

Hrabová (tis. Kč) – rok 2018:

BoKoloběžka – 8, TJ Sokol Hrabová – 200, MK Seitl Ostrava – 35, Klub českých velocipedistů – 20, Obč. spolek MUDr. Marcely Poláčkové – 15, Spolek rodičů Jablíčko – 10, Torali o.s. – 25, Svaz chovatelů – 10, Dechový orchestr Hrabová – 6, Myslivecký spolek – 10, MC Smíšek – 15, Podané ruce 10, Hospic Ondrášek 15, Čmeláček – 5.

Závěr:  Samospráva Paskova vydala na uvedené aktivity bezmála 1,4 mil. Kč, což je 1,3% z jejich rozpočtu.  Hrabová vydala na uvedené aktivity 384 tis. Kč, což je 0, 63% z našeho rozpočtu.

Pro uvedené značné rozdíly v těchto částkách  mám dvě vysvětlení: 1. V Paskově je podstatně více těchto volnočasových a jiných organizací. 2. V Hrabové jsme  neúměrně a možná dokonce i nezodpovědně šetrní.

Při studii podkladů k tomuto článku jsem si v Paskově všiml několika zajímavosti: Především toho, že tam mají neobvyklé množství různých sportovních klubů.  Dále toho, že tam mají několik dětských organizací, které jsou pokračováním skautského hnutí. Prožil jsem kdysi dávno mezi skauty svá chlapecká léta a proto mi jsou tyto aktivity i nyní velice sympatické. Základním předpokladem úspěchu je existence schopných vedoucích. Proč je mají v Paskově a v Hrabové ne?

A nakonec si neodpustím následující poznámku: V Paskově mají velmi početnou  a velmi prosperující místní organizaci Svazu českých rybářů. Má asi 100 dospělých členů a 30 příslušníků rybářského „potěru“ (dětí)  a velmi bohatý spolkový život. Připomínám to v souvislosti s Pilíky. Někteří občané Hrabové byli velmi horliví ve své rétorice při zdůvodňování nutnosti zachovat tyto vodní plochy „ jako památku na místní  tradice“. Ale nikdo nevyvinul  žádné úsilí při praktické realizaci těchto bohulibých úmyslů – tedy v založení vlastní místní skupiny sportovních rybářů, která by o Pilíky pečovala. Tajně jsem doufal, že tímto organizátorem bude Franta Jochec nebo někdo z dalších hrabovjanů, kteří si oblíbili tento rybářský revír a zaznamenali zde mnoho rybářských úspěchů. Ale nestalo se tak. Opět je zde ta dotěrná a nepříjemná otázka: Proč?.

17. 11. 2018    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma