Navigace: Vladimír Slavík > Nové informace v záležitosti likvidace Dolu Paskov

Nové informace v záležitosti likvidace Dolu Paskov

 V tomto měsíci byly zveřejněny  dvě nové informace, vztahující se k probíhajícímu procesu EIA a k dalším osudům jižního konce Hrabové.

Dne 13. prosince to byla zpráva v deníku  iDNES.cz s názvem „Změna zákona oddálí likvidaci dolu Paskov. Je nutné přepracovat studii EIA“. Autor článku Darek Štalmach informuje, že kvůli listopadové změně zákona  nemá společnost OKD stále platnou studii EIA. Nedávno zpracovaná studie se tak musí vrátit k doplnění.  O jakou dobu se prodlouží proces likvidace dolu zatím není jasné. Zpracovatel studie Milan Macháček sdělil, že se o to pokusí do konce roku. Do studie se musí nově zakotvit například vliv stavby na biodiverzitu či mikroklima v daném regionu. Bude zde i nová  kapitola  – vyspořádaní  došlých připomínek.

Pro ty, kteří nečetli můj poslední článek na toto téma sděluji, že součástí  likvidačních prací je i patřičná úprava nynějších vodních nádrží Pilík 4,5 včetně okolí. Jsou zde dvě možnosti:  buď  vodní nádrže nebo les.

Uvedená problematika byla i na pořadu jednání Rady městského obvodu Hrabová dne 18. prosince.  V usnesení č. 82/1890 se uvádí: Rada městského obvodu Hrabová bere na vědomí informaci odboru výkonu státní správy IX. MŽP o vrácení dokumentace vlivů záměru „Pokračování hornické činnosti  OKD, a.s. Dolu Paskov, změna závěru -  ukončení  hornické činnosti“, k jejímu doplnění  dle doporučení  zpracovatele oponentního posudku Ing. Luboše Štancla, ředitele společnosti AZ GEO,s.r.o.

Komentář HN:  Novelizaci zákona o EIA schválila Poslanecká sněmovna  na návrh MŽP v červnu 2017 s tím, že následné procesy  budou snadnější a rychlejší.  Novelizace má své opodstatnění, současná právní úprava velmi komplikuje stavební  a jiné činnosti. Shodou okolností tyto legislativní změny ovlivňují i postup při rozhodování o dalších osudech Pilíků. Naštěstí toto časové zdržení  není pro Hrabovou nijak významné, dokonce možná i prospěšné.

Podle informace deníku iDNES.cz byla dosavadní studie vrácena k přepracování  původnímu zpracovateli, t. j. Milanu Macháčkovi, RNDr., z firmy EKOEX Jihlava, zabývající se poradenskou a konzultační činnosti.

Podle usnesení Rady městského obvodu Hrabová  z 18. prosince  vzala Rada na vědomí  zprávu MŽP o tom, že příslušná dokumentace byla vrácena k jejímu doplnění dle doporučení zpracovatele oponentního posudku, kterým je firma AZ GEO, s.r.o.

Nová je zde informace, že původní  dokumentaci  zpracovatele Milana Macháčka  včetně nových doplňků budou  oponovat  odborníci z  poradenské firmy AZ GEO,s.r.o., která má své sídlo v Ostravě – Vítkovicích.

 Rozhodování o budoucnosti  současných vodních nádrží na jihu Hrabové není jednoduchá záležitost.  Snaha některých zastupitelů a občanů o zachování těchto vodních ploch jako vzpomínku na dřívější „Hrabovské rybníky“ je sice chvályhodná, ale poněkud povrchní. Mímo  jiné i proto, že zcela opomíjí způsob napojení těchto  nádrží na okolní vodoteče a hlavně  výstavbu solidních  přístupových cest k budoucím rybníkům.  Pokud jde o možnost napojení na okolní potoky, stačil by jednoduchý dotaz na Povodí  Odry. Pokud jde o přístupovou komunikaci, byla by nutná dohoda s OKD na poměrně nenáročnou opravu původní hráze v prostoru nad sběrným betonovým kanálem. A také oprava  lesní cesty směrem od Místecké ulice k Pilíkům. Ta je dokonce ve správě našeho městského obvodu, který však o ni nejeví příliš velký zájem.  

29. 12. 2017    V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma