Navigace: Vladimír Slavík > Okolní svět a Hrabová v červenci 2023

Okolní svět a Hrabová v červenci 2023

Rychlost.cz - poptávka připojení

 

Počasí:  V prvních dvou dekádách  tropické  teploty a nedostatek srážek. Až v závěru měsíce ochlazení a občasný déšť.

Významné události ve světě:  Stále je největší  celosvětovou událostí pokračující válka na Ukrajině.  Prezident Zelenski žádá členy NATO o významnější pomoc, především o dodávku  moderních letadel, a také o urychlení přístupových rozhovorů, které by umožnily vstup Ukrajiny do  NATO. Návštěva prezidenta Zelenského v Praze, návštěva  amerického prezidenta Bidena v Evropě.  V Paříži zemřel 11. července spisovatel Milan Kundera. Rusko vypovědělo účast na smlouvě o  vývozu ukrajinského obilí  z černomořských přístavů. Vlivem horkého počasí vznikly rozsáhlé  požáry lesů na jihu Evropy, nejrozsáhlejší byl na řeckém ostrově Rhodos.

Významné události v České republice: Poslanci  stále projednávají možností úspor ve výdajích státního rozpočtu a úpravy v poskytování důchodů. Opozice má proti tomu výhrady a snaží se navrhovaným úpravám zabránit. Ve  volebních průzkumech rostou preference hnutí ANO a klesají preference vládní pětikoalice, nejvíce KDU-ČSL.  Proběhl  57. ročník Karlovarského filmového festivalu. Inflace klesla pod 10%, probíhají  dovolené, před tuzemskými možnostmi  dávají lidé  přednost těm zahraničním. Nedostatek dešťů  a vysoké teploty způsobují významné poklesy hladin řek a potoků, zejména ve středních a východních Čechách.

 Činnost orgánů veřejné správy  MOb Hrabová:  Hrabovské listy vyšly  4.7. 2023 v rozsahu 27 stran. Na titulní stránce je fotografie Zuzany Kostelňákové  a na str. 10 článek o sportovních úspěších této hrabovské občanky.  Webové stránky městského obvodu přinesly pouze dvě informace, a to usnesení  z jednání komise pro děti a mládež z  9. června a usnesení z jednání  RMOb č. 14 ze  4. července. Ve Fotogalerii zveřejněna dokumentace z pěti  červencových  akcí a událostí.

Činnost spolků a organizací: Jedinou červencovou akcí  byl 3. ročník Sportovní ho klání seniorů.   Akce  na sokolském hřišti se zúčastnila družstva  (mimo Hrabovou) z Vratimova, Paskova, Krmelína, Staré a Nové Bělé, a také z Hrabové u Šumperka, celkem 10 družstev.  Sportovní klání seniorů  organizovala kulturní komise se spolupráci s místními spolky a organizacemi.

Stavební akce:  Celý měsíc  pokračovala stavba chodníku k hasičské zbrojnici.  Metodou Jetpatcher  byla provedena oprava povrchu ulice Na Rozvodí.  V zatáčce na Paskovské ulici  u přechodu s MK Domovská  proveden antismykový nástřik vozovky.

Mimořádné události: Bytový technik – výběrové řízení. ÚMOb Hrabová hledá do svého týmu bytového technik.

2. 8. 2023         V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma