Navigace: Vladimír Slavík > Ostravská radnice

Ostravská radnice

 

Noviny Ostravská radnice čtu pravidelně a udržuji si tak přehled o dění v našem městě. V červencovém čísle je článek o plánech současného vedení města na revitalizaci území mezi Černou loukou a Dolními Vítkovicemi. Tento ladem ležící brownfield se má změnit k nepoznání. Vznikne zde moderní obytná čtvrť s přírodním parkem a s novou městskou třídou, která propojí centrum města s Dolními Vítkovicemi. Chybět nebude ani přímá vazba na nábřeží. Je předpoklad, že v nové zástavbě najde trvalý domov 7 600 obyvatel, a perspektivně až 12 tisíc. Důležitou částí území bude Černá louka, která se má změnit v park s napojením na řeku Ostravici.

Tato vize byla představena v nedávných dnech ostravské veřejnosti v aule Gong. Obsah  urbanistické studie si vyslechlo několik set lidí. Primátor Macura v diskusi prohlásil: „Nalezli jsme shodu s vlastníky i s klíčovými aktéry jak na základních principech tak postupu prací. V nejbližší době předložíme zastupitelstvu města návrh memoranda o spolupráci a zahájíme návazné přípravné práce“.

Pravidelně čtu i zápisy ze zasedání městského zastupitelstva, a nelze nevidět kvalitativní změny  těchto jednání. Jsou pečlivě připravována, velmi dobře plní svou funkci i současná opozice. Nelze také nevidět konkrétní  výsledky současné koalice v tomto volebním období. Ostrava se poměrně rychle stává městem s kvalifikovaným obyvatelstvem, vyspělým školstvím a zdravotnictvím a s moderním průmyslem. Za pozornost stojí i výstavba a modernizace dopravních komunikací a výstavba dalších objektů, jak bytových tak i  ostatních.  Naposled to byla rozsáhlá a nákladná oprava historických městských jatek. Probíhá výstavba obytného areálu Nové Lauby a  své obnovy se brzy dočká i  bývalý obchodní dům Textilie (Ostravice).  Postupně se připravuje i stavba koncertní síně a Moravskoslezské technické knihovny, tak zvané Černé kostky. Stále je zdokonalována i tramvajová a autobusová doprava. Úspěch mělo i zavedení sdílených jízdních kol. Stojany jsou ve všech městských obvodech a kola se hojně využívají.

V mých volebních preferencích  u letošních voleb mám jasno. Do zastupitelstva budu volit členy současné koalice, tj. Tomáše Macuru (ANO), Radima Babince, (ANO),  Miroslava Svozila (ODS), Andreu Hoffmanovou (Piráti), Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL), Kateřinu Šebestovou (ANO), a Zuzanu Bajgarovou (ANO). Své hlasy dám i  Josefovi Babkovi a Petru Polachovi (Ostravská levice), Petru Baluškovi,  Jiřímu Dolejškovi, Igoru Trávníčkovi (Koalice Spolu), Květoslavě Hrabovské, Lukáši Semerákovi (Ostravak), Václavu Kubínovi, Tomáši Raždíkovi (Švýcarští demokraté) a Miroslavu Poláčkovi (Starostové pro Ostravu). Zbývající své hlasy dám hnutí ANO.

25. 8. 2022      V.S.

 

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma