Navigace: Vladimír Slavík > Otevřený dopis panu starostovi

Otevřený dopis panu starostovi

Pane starosto,

velice mi vadí  nezájem Vás a pana tajemníka o stavbu „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“.  Důvody mé stížnosti jsou následující:

Na jižním konci Hrabové byla v roce 1990 ukončena stavba „Odlehčovacího kanálu Ščučí“. Kanál měl  předejít vzniku bezodtokových kotlin jako následek poddolování tohoto území.  Projekční a stavební chyby však způsobilly, že stavba  kanálu nesplnila svůj účel.  Po jeho dostavbě se na tomto území výrazně zvýšila hladina spodní vody, která vystupuje při deštích až na povrch, a také zatápí sklepní prostory RD, stojících  v blízkosti kanálu. Investorem stavby byly tehdejší OKD.

Tato situace byla v roce 1993 podrobně popsána ve znaleckém posudku soudního znalce Ing. Ladislava Vašice.

Bylo proto přikročeno k přípravám na rekonstrukci kanálu. V roce 2012 byl  zpracován nový projekt, proběhlo řízení EIA, vodohospodářské řízení, stavba byla  zařazena i  do programu Revitalizace Moravskoslezského kraje. Její  realizací  pod názvem „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí“ byl pověřen státní podnik DIAMO a finacovat jí mělo Ministerstvo financí.

Součástí stavby je i nový most na Paskovské ulici s lávkou pro pěší a nový propustek na Ščučí ( tzv. mostek sirotek) v blízkosti Mitrovické kapličky.  Není sporu o ´tom, že jak mostní lávka na Paskovské ulici tak i nový propustek na Ščučí  jsou velmi žádoucí a potřebné.

Za celou tu dobu, od roku 2010 do dnešního dne, neprojevilo vedení naší obce větší  zájem o osud této stavby! Třeba  alespoň ve formě urgentních dopisů na s.p. DIAMO, na MMO, na KÚ MSK a na Ministerstvo financí. Stavba nebyla zahrnuta ani do Strategických plánů MOb Hrabová.

Před několika dny jsem prostřednictvím „stošestky“ zaslal na MOb Hrabová  dotaz, kdy se začne s relizací akce „Zkapacitnění odlehčovacího kanálu Ščučí “ Pan tajemník mi odpověděl, že „ investorem této budoucí akce je s.p. Diamo a jeho investiční strategie a stavební akce nám nejsou známy“.  Podrobnosti jsou uvedeny v žádosti a odpovědi č. 18 – viz webové stránky MOb Hrabová, rubrika "Povinně zveřejňované informace".

Jak si to mám vysvětlit? Proč není od Vás a od  pana tajemníka větší  zájem o vyřešení  problémů se spodní vodou na jižním konci Hrabové a současně o zlepšení bezpečnosti chodců v zatáčce na Paskovské ulici a cyklistů, motoristů a  chodců  na lesní cestě vedoucí od Mitrovic k Pilíkům?

 Prosím  o Vaší odpověď. Současně zasílám tento dopis redakci Hrabovských listů. Doufám, že bude zveřejněn.

 S pozdravem Vladimír Slavík

16. 4. 2021     V.S.

Komentáře

Přidat komentář

* Jméno:Email:
Text komentáře:
 
 Emailová adresa nebude zveřejněna. HTML kód není akceptován, odkazy nejsou aktivní!
 TIP: Reagujte na komentáře kliknutím na jejích pořadové číslo "př.[41]"
 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma