Navigace: Vladimír Slavík > Páteřní cyklostezka Hrabové

Páteřní cyklostezka Hrabové

 

Je to trasa, začínající na Šídlovci u podchodu  pod  Místeckou ulicí a končící na jihu Hrabové u restaurace Ve Dvoře. Používají ji jak místní občané při jízdě za nákupy do prodejny Hruška nebo Budoucnost, k lékaři, do restaurace Zvonírna nebo Stodola, na hřbitov, na ÚMOb, tak i cyklisté z Hrabůvky. Ti při jízdě do restaurace Ve Dvoře, rodiny s dětmi při sledování pasoucích se koní na bývalém rybníku Hurt, a také rybáři, jedoucí na Pilíky.

 Její délka je cca 4 300 m, z toho po Domovské 2 400 m, po Poplužní 340 m, K Pilíkům 1 200 m, a 360 m od  informační tabule č. VI. na stezce Viléma Závady k restauraci Ve Dvoře.

Páteřní cyklostezka Hrabové je součástí systému cyklostezek města Ostravy. Jsou dokumentovány na mapovém portálu webových stránek města Ostravy. Trasa je označena písmeny „C“, „H“ a „P“. Cyklostezka „C“ vede od podchodu pod Místeckou ulicí až k MK Božetěchova, cyklostezka „H“ vede od MK Božetěchova až k MK Bělská, třetí úsek, označený písmenem „P“, vede od MK Bělská až k restauraci Ve Dvoře.

Na mapě cyklostezek jsou i informace o kvalitě jejich povrchu.  Páteřní cyklostezka Hrabové je převážně hodnocena jako kvalitní, některé úseky jako méně kvalitní. Výjimkou je úsek od MK Bělská k restauraci Ve Dvoře s poznámkou „povrch nekvalitní“.

Mohu to potvrdit. Minulý týden jsem ji poprvé v letošním roce absolvoval na svém invalidním vozíku  a jen s obtížemi jsem překonal dvě velké kaluže u mostku přes Ščučí.  Obtížně sjízdný byl pro mne i blátivý úsek „kolem koní“ až k MK Bělská.

Kdysi jsem označil mostek přes  Ščučí u Mitrovic jako „mostek Sirotek“. To proto, že neměl a stále nemá svého správce.  Dnes navrhuji přejmenovat uvedený úsek MK „K Pilíkům“  na MK „Blátivá“. Možná, že se tento název také ujme. Jeho oprava je totiž v nedohlednu. A není to otázka peněz.

Středa 21. února 2024          V.S.

 
© vladimirslavik.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma